1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Спад на световната търговия с говеждо месо през 2023 г.

Спад на световната търговия с говеждо месо през 2023 г.

Подобна, но не толкова драстична е ситуацията в Европейския съюз

Догодина международната търговия с говеждо месо ще бъде по-слаба в сравнение с 2022, тъй като големите вносители ще заявяват по-малки количества, а основните износители ще предлагат по-малко. Това се казва в най-новата прогноза на американското земеделско министерство. 
 
Според анализаторите във Вашингтон през 2023 година световното производство на говеждо ще достигне малко под 59 милиона тона, или със 130 000 тона под тазгодишните обеми. Причини за това свиване са по-слабото международно търсене, както и по-високите производствени разходи. Основният фактор при международната търговия е, че тя е концентрирана в ръцете на няколко глобални играчи. На първо място е най-големият производител – Съединените щати, които догодина ще произведат с 800 000 тона по-малко, най-вече заради тазгодишната суша в редица щати и породеното от това свиване на поголовието. В САЩ се очакват 12 милиона тона, което означава, че експортният потенциал ще падне с 14 на сто до милион и половина тона.
Подобна, но не толкова драстична е ситуацията в Европейския съюз. За него се прогнозира спад от близо 2% до 7 милиона тона, както и намаление на износа с три на сто до 750 000 тона. По-малък ще бъде износът и от Аржентина, Уругвай, Парагвай и Канада, докато Австралия и Бразилия се очаква да увеличат експорта.
 
В Австралия се отчита ръст на поголовието, благодарение на обилните валежи тази година и на наличието на достатъчно зелени фуражи. Това ще доведе до ръст на производството с 13 % до над 2 милиона тона, както и до износ, по-голям с 16 на сто и стигащ до милион и половина. В същото време Бразилия ще постигне нов рекорд в производството – 10 милиона тона, а експортът ще бъде в размер на 3. Така южноамериканската страна запазва лидерската си позиция в този сегмент.
 
Как ще се развие международният пазар зависи до голяма степен и от Китай. За Народната република от Вашингтон очакват поголовие от 100 милиона животни и увеличение на производството на месо с 5 на сто до 7 и половина милиона тона. На този фон ще има слаб ръст на търсенето, само със 100 000 до 10 милиона тона. Това означава, че китайският внос ще се свие с 9% до 3 милиона тона, което ще ощети най-вече Бразилия. През миналата и тази година повече от половината бразилски износ беше насочен към Китай. За сметка на това в други държави ще има по-голямо търсене, в това число и Европейския съюз, където се очаква ръст с 4%. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.