1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Средната млечност на кравите на Минчо Иванов е около 11 тона

Средната млечност на кравите на Минчо Иванов е около 11 тона

Започнал с фермерството през далечната 1975 г., днес е безспорен авторитет в бранша

Кой ли не е чувал за фермера Минчо Иванов от село Кортен? Носи му се славата на иновативен животновъд, със завидни успехи в млечното говедовъдство не само у нас, но и в Европа.

Безспорно той много държи на добрата селекция – и естествено тя се отплаща. От дълги години практикува само изкуствено осеменяване, инвестирайки в сексирана сперма, внос от САЩ, „Избирам бици в първата десятка на световната класация“, хвали се фермерът, чиято кариера в животновъдството стартира през далечната 1975 г., още баща му и дядо му са гледали животни. Отдавна той ги е надминал по мащаби и технологии, отглеждайки в модерната си ферма 3 000 животни – дойни крави, юници, подрастващи женски телета. Мъжки животни във фермата няма.

Храненето също е много важно за високия млеконадой. Земеделското му производство е свързано единствено с производство на храна за животните. Храненето се извършва на групи според категориите животни, всяка една промяна на дажбите се извършва след консултация със зооинженера в стопанството. Доенето е три пъти на ден.

Така Минчо може да се похвали с рекордна средна млечност от около 11 тона.

По 7-8 часа на ден Минчо е пред компютъра, за да следи подробна информация за всяко едно животно, коя крава колко мляко дава, данни за здравословното състояние на всяко животно. Това му помага много при управлението на фермата и вземането на решения.

И още един много важен мениджърски подход - когато са добри годините, запазва резерв от средства, с който да покрие загубите от по-лоша година.

Отдаденост в работата – това е сред най-ценните качества на Минчо. „30 години не съм излизал от фермата, няма почивки – където и да ходя, в рамките на деня се връщам обратно“, споделя не със съжаление, а с усмивка.

А най-голямата му награда е, че цялото му семейство – деца и внуци, работят дружно във фермата. Така да бъдат винаги – заедно и сплотени, за да остави фермата си в добри ръце – това е мечтата на Минчо.

mincho-korten

Среща с Минчо Иванов и неговите наследници – в предаването Те победиха по АГРО ТВ – премиера събота 02 декември от 13:30 ч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.