1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. TINOX със златен медал от АГРА 2023

TINOX със златен медал от АГРА 2023

Мобилната ферма за кокошки носачки получи първа награда за иновативен продукт

Впечатляващ успех за Техноинокс Инженеринг в Конкурса за иновации в рамките на международното изложение “АГРА 2023“. Мобилната ферма за кокошки носачки получи първа награда за иновативен продукт в раздела „Машини и инсталации за животновъдство”. Уникалната технология е нова за българския пазар и е произведена от немската компания Farmermobil GmbH, чийто ексклузивен представител за България е TINOX.

Мобилните ферми представляват комплексно преместваемо съоръжение за производство на яйца и бройлери, които разполагат с капацитет между 200 и 2000 кокошки носачки на свободна паша при различните модели на оборудване.

Д-р Щефан Сатлер, изпълнителен директор и съосновател на Farmermobil GmbH:

shtefan-satler

Д-р Щефан Сатлер, изпълнителен директор и съосновател на Farmermobil GmbH

„Основната идея е кокошките винаги да имат свежа паша на разположение. Мобилността дава възможност на фермера на всеки две седмици да премести своята ферма на нова площ, където птиците намират свежа трева. Така след четири или пет позиции тревата на първата позиция отново е израснала и тя отново може да бъде използвана. Затова и тези фургони са снабдени с колела, които позволяват лесното преместване.

Капацитетът им е от 200 до 2000 носачки. В Германия пазарът за тези съоръжения вече е доста голям, има над 10 хиляди такива мобилни птицеферми, а 8 процента от яйцата, консумирани в страната, се снасят от кокошки в такива ферми. Нашите клиенти обикновено не са от онези, които имат постоянни помещения с 20 хиляди кокошки, а практикуват смесено селско стопанство със земеделие, свиневъдство, мляко и други. Те търсят нов източник на приходи.
Нашата система обхваща всичко, което е необходимо за кокошките. Има вода, храна, място за спане, лента, която извежда торовата маса. Така че, човек си купува такъв подвижен фургон и след 3-4 седмици вече произвежда яйца.

Смятаме, че тази концепция може да бъде интересна и за България, където има около 5 милиона носачки, така че пазарът е достатъчно голям. Бъдещето в производството на яйца е в посока на хуманното отношение към животните, отказ от клетъчното отглеждане, така че тенденцията е към по-добър живот за кокошките и в мобилната ферма това е много по-лесно, отколкото в клетките. Смятаме, че тази тенденция ще се наложи и в България. Освен това не бива да забравяме, че Европейската комисия отпуска сериозни субсидии за иновации в аграрния сектор и за хуманно отношение към животните. Това означава, се стопаните, които през следващите години решат да закупят мобилна ферма, ще имат възможност да получат подкрепа от Европейския съюз. Затова е много важно да имаме такъв добър партньор като „Техноинокс“, защото те консултират фермерите и им помагат да получат достъп до субсидиите. За нас това са идеалните условия за стъпване на пазара. Една такава мобилна ферма се нуждае обаче от много повече от самата покупка. Фермерът има нужда от добър развъдник за кокошки носачки, от фуражи, дезинфектанти за почистване на фургона след една година, когато се сменят животните. Необходим е някой, който да ви съветва, да ви помогне за субсидиите, за получаването на разрешителните от държавата. В Европейския съюз много неща си приличат, но всяка държава си има своите особености. И по всички тези въпроси нашите партньори „Техноинокс“ ще ни помагат. Те не само продават мобилните ферми, но ги консултират за фуражите, дезинфектантите и т.н.“

Основните предимства за бъдещите „мобилни птицевъди“ са:

- Бърз старт на производство без разрешително за строеж
- Без архитектурен и технически проект
- Бързо въвеждане в експлоатация, без свързване към ВиК и електрическата мрежа
- Лесна регистрация като животновъден обект
- Допустим за кандидатстване по европейските програми при улеснена процедура
- Безплатен проект от лидерите в професионалното консултиране

nagrada-tinox

Технологията е подходяща и за ХоРеКа сектора, където продукцията има висока добавена стойност и срокът за възвръщане на инвестицията може да бъде още по-скъсен.
Мобилните ферми, също така, са все по-търсен продукт от биопроизводителите в Германия.

Системите обхващат всичко, което е необходимо за комфорта на както на фермера, така и на кокошките. Те са автономни със собствено захранване с фотоволтаична система и собствен резервоар за вода. Операциите са изцяло автоматизирани с последно поколение компютърен контрол. Храненето е изключително лесно, благодарение на вътрешния фуражен силоз с циркулираща линия за захранване, а специална лента извежда торовата маса от помещението бързо, хигиенично и ефективно.
tinox

Можете да разчитате на експертите на „Техноинокс Инженеринг“ и „Агробизнес Консултинг“ за професионална подготовка на проект за предстоящите мерки за европейско финансиране по Националния стратегически план и Плана за възстановяване и устойчивост.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.