1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Целият земеделски бранш вече е обединен, каза председателят на животновъдите Бойко Синапов

Целият земеделски бранш вече е обединен, каза председателят на животновъдите Бойко Синапов

Около 150 стопани блокираха с тежки машини и жива сила пътния възел и кръстопът на републиканските пътища I-5 и I-8 край южния областен център

Добрата новина днес е, че целият земеделски бранш вече е обединен. Това каза председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов на протеста на заетите в селското стопанство край Хасково, част от днешния национален протест.
 
Около 150 стопани блокираха с тежки машини и жива сила пътния възел и кръстопът на републиканските пътища I-5 и I-8 край южния областен център. До големи "тапи" обаче не се стигна, тъй като полицията отбиваше трафика по обходни маршрути, а самите протестиращи пропускаха движението на всеки половин час.
 
Акцентът ни е да защитим българското производство, каза Синапов. По негови думи родните производители получават "голям шамар" с вноса на нискокачествени храни. Управляващите да седнат на масата и да ни изслушат, след като изпълнят нашите основни пет искания, призова Синапов. На репортерски въпрос той отговори, че на този етап няма как да се искат оставки. Утре в София ще се реши как ще се преговаря, уточни още Синапов, като посочи, че Стратегическият план до 2027 година е пълен хаос и никой не се съобразява с исканията на целия бранш.
 
Нашият отрасъл също е в реанимация. Почти всички стопанства са в предфалитно състояние, някои вече не съществуват, отбеляза и областният координатор на Камара "Плодове и зеленчуци" Кристиян Иванов. Той също подчерта, че липсва политика за сектора, а в същото време производителите имат екшън план с пакет от мерки, който ще бъде представен.
 
Станислав Стоянов от "Сдружение на зърнопроизводителите" - Хасково каза, че бил заставен да подпише в полицията предупредителен протокол, че недоволните няма да нарушават обществения ред по време на митинга.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.