1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Цяла Великобритания е поставена под наблюдение заради птичия грип

Цяла Великобритания е поставена под наблюдение заради птичия грип

Сериозни проблеми с птичия грип имат и нидерландските стопани

Повече от 190 са птицефермите във Великобритания, заразени през последните 12 месеца с птичи грип, 30 от които през настоящия октомври. Това накара ветеринарните служби на Острова да обявят цялата територия на Обединеното кралство за зона под специално наблюдение.
 
От министерството на земеделието съобщиха, че целта на тази мярка е да се сведе до минимум риска от разпространяване на вируса. Новите правила принуждават стопаните да спазват особено строги мерки за биосигурност. За ферми с повече от 500 птици това ограничава достъпа до помещенията, а служителите трябва да сменят дрехите и обувките си, преди да влязат в тях. Ако птиците имат излаз на открито, теренът трябва да е заграден, трябва да има огради покрай бреговете на водни обекти. Фермерите са длъжни редовно да почистват и дезинфекцират всички превозни средства. Специални хигиенни мерки са предвидени и за притежателите на малки стопанства тип „заден двор“, в които се отглеждат по-малко от 500 кокошки, патици или гъски. Най-силно засегнати от тазгодишната епидемия са регионите в източна Англия, където има и голям брой птицевъдни стопанства. 
 
Сериозни проблеми с птичия грип имат и нидерландските стопани. Тази година там са умъртвени вече повече от 6 милиона птици, което прави 2022 година втората най-смъртоносна за бранша. Най-страшно беше през 2003 година, когато в 255 ферми бяха убити над 30 милиона птици.
В същото време френското земеделско министерство обяви, че ще изплаща обезщетения и на стопани, които не са пряко засегнати от птичия грип, а са в съседни на заразени региони. Това се отнася и за ферми за угояване на патици, които принудително са прекратили работа, тъй като има недостиг на току-що излюпени патенца. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.