1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Учредяват Камара на месодайното животновъдство в България

Учредяват Камара на месодайното животновъдство в България

В София се събраха над 100 животновъди от цялата страна

Камара на месодайното говедовъдство в България учредяват днес в столицата. Новата браншова организация, която е по идея на Националната асоциация за месодайно говедовъдство в България и Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда у нас, ще защитава интересите на бранша. Целта на новата структура е животновъдите да бъдат представени в земеделското министерство и да са обединени в посока въвеждане на стандарт и ниво за продукта „месо".

В Управителния съвет на структурата влизат Стефка Боева, животновъд с комбинирано направление - месодайни говеда и овце, Пламен Лазаров - животновъд от Пловдивско с месодайни животни и угояване на телета, Николай Димов - животновъд от Ямболско с ферма за чистопородни месодайни животни, Георги Андонов - има семейна ферма край Гоце Делчев и търгува с живи животни, Валери Богдановски - агроном с ферма в района на Добруджа, отглежда и говеда Абердийн Ангус. В УС влиза и Надежда Рангелова - животновъд на порода Абердийн Ангус от Априлци, която заяви, че ще работи за внедряване на стандарти за качество не месото. „Основната задача на организацията е много трудна и предстои много работа. Следва създаването и на регионални структури в страната. Камарата ще има голям успех и добра представителност в министерството на земеделието за по-добър диалог", коментира Георги Андонов. Структурата ще има и Контролен съвет. В него влиза Иван Венински - фермер и финансист от община Любимец, който от 6 месеца се занимава с говедовъдство.

В началото организаторите представиха данни от проведената наскоро анкета за бъдещето на месодайното говедовъдство в страната. В проучването участват 100 ферми, отглеждащи 13 хил. месодайни крави и юници (9 % от заявените за подпомагане).  61.5% от участниците в анкетата отговарят с „Да" на въпроса „Бихте ли членували в подобна структура?", а 36.5% смятат, че това зависи от условията на този съюз и 2% категорично не биха участвали в камарата. След провеждане на анкетата са представени няколко препоръки - МЗХГ да търси постоянен диалог с реални животновъдни организации, месодайното говедовъдство да е приоритетно в новия програмен период, да влизат повече средства за модернизация на фермите и малките животновъди стопанства, да се подпомагат и юници под селекционен контрол, да се намали субсидирането на зърнопроизводството, както и заличаване на сивия сектор и нерегламентирания внос на месо, интеграция на пазара и други.

Какво се очаква от новоучредената Камара на месодайното говедовъдство в България според анкетата - защита на интересите пред държавните органи, организиране на общи продажби и доставки, обмяна на опит между членовете и специализирани обучения в чужбина, както и консултиране от специалисти, които да работят за Браншовия съюз.

Aвтор: Петя Петкова

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.