1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Установени са нарушения по време на първия излет за този ловен сезон

Установени са нарушения по време на първия излет за този ловен сезон

Не всички ловци си дават ясна сметка за заплахата от африканска чума по свинете

Групи ловци от дружинките в Кюстендилско и Бургаско не са изпълнили изискванията за биосигурност. Получили са предупреждение, което може да прерасне в забрана за лов, ако нарушенията продължат. Извършват се масови проверки в цялата страна от органите на реда и от Областните дирекции по безопасност на храните.

Нарушенията са установени по време на първия излет за този ловен сезон. Все още се изготвя справка за нарушителите. Ветеринарните служби от областните дирекции по безопасност на храните са предоставили дезинфектант на всички ловни дружинки и са направили съответното обучение на ловците как да действат. Областните полицейски управления извършват постоянни проверки.

Равносметката показва, че повечето са изпълнили разпоредените мерки по биологичната сигурностСамо за област Кюстендил са проверени 61 дружинки с 249 ловци. Инциденти не са установени, но нарушения има. Председателят на българския ловно-рибарски съюз - Асен Пиперков каза за Агро.бг, че не всички ловци си дават ясна сметка за заплахата от африканска чума по свинете.

Служители на полицията проверяват ловците и за алкохол. Установени са няколко положителни проби, съставени са актове на нарушителите и са отнети оръжията им. Санкциите за неспазване на мерките за биосигурност са по-строги.

Загробването на вътрешности от отстреляни животни също се извършва след съгласуване с общините при установения ред. Припомняме, че и зоните за лов около огнищата на африканска чума бяха намалени от 8 на 3 километра. Това беше прието с условието, че контролиращите органи ще засилят проверките на терен за спазване на правилата за лов при повишен риск от разпространение на АЧС.

Автор: Камелия Карадочева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.