1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Установено е ново огнище на H5N8 в Унгария

Установено е ново огнище на H5N8 в Унгария

Ще бъдат умъртвени над 53 000 пуйки

Ново огнище на птичи грип беше установено в голямо стопанство в Западна Унгария. Ветеринарните власти наредиха умъртвяването на всички птици, за да предотвратят разпространението на вируса.

В стопанството, намиращо се на близо 100 километра западно от столицата Будапеща, се отглеждат над 53 000 пуйки, които трябва да бъдат умъртвени, след като при рутинна проверка ветеринарният лекар е установил зараза с щама H5N8. Унгарската служба за безопасност на храните съобщава, че е наредила помещенията да бъдат дезинфекцирани, а около фермата е очертана 3-километрова карантинна зона. На всички останали птицеферми в страната е наредено да приберат животните си на закрито.

За пръв път щамът H5N8 беше регистриран през 2010 година, предимно при диви птици в Азия. Там бяха и първите заразени стопанства. Вирусът засяга белите дробове и чревния тракт на птиците и се разпространява чрез техните екскременти. Често заразата се разнася чрез непочистени уреди, както и при директен контакт между диви и домашни птици. За хората този вирус е безвреден, досега няма нито един случай на заболял човек.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.