В Белгия отново са на лов за диви свине

Мярката ще продължи докато ветеринарните служби преценят, че вече няма опасност от разпространение на болестта

Ловците в автономния белгийски регион Валония отново тръгват на лов за диви свине. Властите забраниха разходките в горите, където миналата година бяха открити мъртви глигани, заразени с aфриканска чума.

Последната дива свиня в Белгия, умряла от aфриканска чума, беше открита преди 11 седмици. Въпреки това властите във Валония се притесняват от евентуално разпространяване на заразата, тъй като при обикновени излети ловците все по-често се натъкват на серопозитивни животни. Това може да означава, че тези глигани са оцелели при първата епидемия и сега носят в себе си вируса, с който могат да заразят други животни. Затова беше издадена заповед за отстрел на дивите свине в горите.

За да не разнесат неволно заразата, както и да не пречат на лова, туристи и колоездачи временно нямат право да навлизат в съответните горски масиви. Забраната не е ограничена във времето, съобщиха органите на реда. Мярката ще продължи докато ветеринарните служби преценят, че вече няма опасност от разпространение на болестта.

Първите случаи на aфриканска чума в Белгия бяха регистрирани през септември 2018 година близо до полигони на военните. Тогава се предполагаше, че войници, участвали в учения в Балтийските държави, са пренесли вируса със снаряжението си, но тази версия така и не се потвърди официално. Още тогава горите около огнището бяха затворени за туристи. Забраната беше отчасти вдигната през февруари тази година.