1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. В Белгия отново са на лов за диви свине

В Белгия отново са на лов за диви свине

Мярката ще продължи докато ветеринарните служби преценят, че вече няма опасност от разпространение на болестта

Ловците в автономния белгийски регион Валония отново тръгват на лов за диви свине. Властите забраниха разходките в горите, където миналата година бяха открити мъртви глигани, заразени с aфриканска чума.

Последната дива свиня в Белгия, умряла от aфриканска чума, беше открита преди 11 седмици. Въпреки това властите във Валония се притесняват от евентуално разпространяване на заразата, тъй като при обикновени излети ловците все по-често се натъкват на серопозитивни животни. Това може да означава, че тези глигани са оцелели при първата епидемия и сега носят в себе си вируса, с който могат да заразят други животни. Затова беше издадена заповед за отстрел на дивите свине в горите.

За да не разнесат неволно заразата, както и да не пречат на лова, туристи и колоездачи временно нямат право да навлизат в съответните горски масиви. Забраната не е ограничена във времето, съобщиха органите на реда. Мярката ще продължи докато ветеринарните служби преценят, че вече няма опасност от разпространение на болестта.

Първите случаи на aфриканска чума в Белгия бяха регистрирани през септември 2018 година близо до полигони на военните. Тогава се предполагаше, че войници, участвали в учения в Балтийските държави, са пренесли вируса със снаряжението си, но тази версия така и не се потвърди официално. Още тогава горите около огнището бяха затворени за туристи. Забраната беше отчасти вдигната през февруари тази година.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.