1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. В плевенското село Брест ще бъдат евтаназирани 200 прасета заради АЧС

В плевенското село Брест ще бъдат евтаназирани 200 прасета заради АЧС

Вчера бяха потвърдени шест нови огнища на болестта в област Плевен

В плевенското село Брест ще бъдат евтаназирани 200 прасета след положителните резултати за африканска чума. Вчера бяха потвърдени шест нови огнища на болестта в област Плевен. Днес областният управител свиква извънредно заседание на епиозоотичната комисия.

Във вчерашния ден са описани и актуализирани списъците на жителите, които отглеждат прасета в село Брест, каза за БНР областният управител Мирослав Петров: “Към момента данните са около 200 прасета там. В трите населени места, които бяха от предната седмица, общо са 54 евтаназираните прасета. По данни на кмета в Брест са 200 и затова засилихме полицейското присъствие с оглед внасяне и изнасяне на такива животни“.

След откритите нови огнища в Плевенско започва масирана информационна кампания във всички села. “Ще бъдат раздавани бюлетини с подробна информация за заболяването, практика на други държави и поведението на хората какво трябва да бъде. Цялостна информираност на населението с оглед това заболяване. Хората да проявят разбиране. При наличие на такава епидемия превантивната мярка е докато не отшуми тотално, да не се гледат такива животни“.

 

 

Етикети АЧС, Брест, свине
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.