1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ваклата маришка е най-симпатичната порода

Ваклата маришка е най-симпатичната порода

„Трудно е сега за оцеляване, ама гледаме да си стоим бодро на краката“, казва младият овцевъд Фаадил Бекир

Срещам младия Фаадил Бекир на ежегодното животновъдно изложение в Разлог. Той се притеснява да дава интервюта. Казвам му, че ще е лесно – аз питам, той отговаря. И така го кандисвам.

„Аз съм от гоцеделчевското село Дъбница. Отглеждам вакла маришка овца – 161 бройки. Ваклата маришка е най-симпатичната порода“, стеснително разказва фермерът.

Питам го защо всички овце са с гердани. „За да са красиви и да не ги урочасват“, кратко отговаря Фаадил.

Харесва му да ходи на изложения – да си покаже хубавата и гледана стока, да се види с колеги. А стоката наистина е класна, неслучайно се спирам при животновъда от Гоцеделчевско.

„Хубаво нещо са изложенията. Трябва да ги има всяка година, да си поддържаме традициите в животновъдството“, казва още Фаадил Бекир.

Питам го защо точно вакли маришки овце отглежда. „Тя е комбинирана порода – и за мляко, и за месо. И е най-симпатичната.“

Любопитна съм дали младият фермер от Дъбница усеща подкрепа от страна на държавата.

„И по-добре може да е, ама пак – доволни сме. Трудно е сега за оцеляване, ама гледаме да си стоим бодро на краката“, отговаря ми той.

Фаадил храни стадото със собствен фураж, когато се налага – купува допълнително. Изкупната цена на млякото е 1.80 лв. „Може да стане и 2 лева, по-добре ще е за нас“, разсъждава стопанинът на ваклите маришки красавици.

„Като теглиш чертата – как излиза аритметиката?“, питам Фаадил. Той прави малка пауза и казва: „Не сме на червено, ама не сме и на много свястно. Дано работата върви към подобрение.“

 

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.