1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ВАС спря заповедта за забрана на развъждането на норки

ВАС спря заповедта за забрана на развъждането на норки

Организацията "Кампании и активизъм за животните в индустрията" (КАЖИ) излезе с гневно становище срещу определението на съда

Наскоро стана ясно, че забраната за развъждане и внос на Aмериканскa норкa, която на практика целеше да сведе до минимум вредите от норковъдството, спира да действа поради определение на Върховния административен съд (ВАС). С това определение се спира предварителното изпълнение на заповедта на МОСВ за забрана на развъждането и вноса на Aмериканска норка. 

Делото по жалбата на норковъдите срещу заповедта може да се проточи и с години. През това време заповедта няма да е в сила. Това означава, че в началото на следващата година ново поколение от близо 130 000 норки ще бъде родено във фермата за кожи до село Маджерито.

Като засегната страна и организация за защита на животните и природата, сдружение "КАЖИ" в свое становище изрязва възмущението и несъгласието си с определението на ВАС и посочените в него мотиви.
Нещо повече, според КАЖИ определението поражда основателни съмнения за спиране на предварителното изпълнение на заповедта в противоречие с материалния закон и в услуга на частен интерес.

"Определението не съдържа нито изречение, в което да описва държавния и обществен интерес, който защитава заповедта. Нито пък съпоставя този обществен интерес с частния...Съдът погазва основни правни начала и демонстрира пълно пренебрежение към опазването на околната среда и биоразнообразието, живота и здравето на населението, хуманното отношение към животните, както и загубата на финансови държавни средства.", се посочва в становището.

Според КАЖИ всички мотиви на МОСВ за издаване на заповедта и нейното предварително изпълнение са изцяло пренебрегнати. "За съжаление това определение е едно доказателство за завладяната от частни интереси държава и в частност съдебна система.", се посочва в становището.

"Уверена съм, че както природозащитните организации в България, така и по-голяма част от обществото, биха подкрепили нашата позиция.", коментира Петя Алтимирска, председател на сдружение "КАЖИ".

Пълният текст на становището на КАЖИ може да прочетете тук.

Сдружение КАЖИ води кампанията за законова забрана на фермите за ценни кожи в България и напомня, че към настоящия момент в Европа се провежда Европейска гражданска инициатива за забрана на фермите за кожи в целия Европейски съюз.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.