1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Вихрен Димитров: Ние не искаме пари. Искаме справедливо участие на пазара

Вихрен Димитров: Ние не искаме пари. Искаме справедливо участие на пазара

Има леко повишение на цените на свинското месо

 

„В свиневъдството проблемите не са уталожени повече от 30 години и няма да се уталожат, след като няма стратегия и визия как да се развива този отрасъл в България. Парите са най-малкият проблем. Те са следствие, не са причина за проблемите“, каза за АГРО.БГ изп. директор на свинекомплекс Голямо Враново Вихрен Димитров.

Според него старите страни членки взимат огромни субсидии, а у нас „взимаме стотинки и пазарът е безкрайно изкривен. Такова нещо като свободен пазар никога не е имало в ЕС и няма да има. Ще ни дадат едни пари, но ние сме в ролята на просяци. Ние не искаме пари. Искаме справедливо участие на пазара.“

Какво е предвидено за свиневъдите като подпомагане:

От 2 до 16 септември 2022 г. Държавен фонд „Земеделие“ приема документи по втори транш от схемата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“. Подпомагат се угоени прасета, продадени на кланиците от 1 май до 31 август 2022 г. Срокът за изплащане на средствата е до един месец след крайната дата за подаване на заявления. Изплащането на финансовите средства за II транш за угоени прасета по схемата за хуманно отношение към свине за 2022 г. ще бъде извършено без прилагане на коефициент на редукция по искане на бранша, с цел да се подкрепят свиневъдите в период на влошена и нестабилна икономическа обстановка.

ДФЗ отпусна допълнителен ресурс в размер на 15 000 000 лева по помощта. Така бюджетът се увеличи от 44 000 000 лв. на 59 000 000 лв. С допълнителните средства се дава възможност на бранша да покрие изцяло заявените разходи за подпомагане по линия на помощта.

 

По извънредната финансова помощ във връзка с преодоляване на последиците от войната в Украйна, определеният бюджет за сектор „Свиневъдство“ е 25 млн. лв. Подадени са 76 заявления, а ставките са следните: 72,84 лв. за свиня-майка и 66,82 лв. за прасе за угояване. 

„Тази помощ не е следствие на войната Украйна. Това е някакво замазване. Тези средства се дължат на нас по 5-годишна програма, която ни отрязаха заради чумата. Ние от една година имаме обещания от служебни и редовни правителства. Така че, тези пари нямат нищо общо с Украйна“, коментира Димитров.

По думите му няма яснота и за подадените проекти по мярката за биосигурност. „Ние сме направили инвестиции за повече от един милион лева за биосигурност. Но нищо не е изплатено. Тези пари не знаем кога ще ги вземем.“

Вихрен Димитров смята, че свиневъдството е поставено на колене в целия ЕС повече от две години.

„Нашата загуба за миналата година беше три милиона лева, а тази година, слава Богу, от няколко седмици започна да се качва цената на свинското месо. В момента цената на трупно месо в България е 7 лева с ДДС. Но гледам, че разфасовките по магазините са на убийствени цени, които не са реални. От друга страна, нашите зърнопроизводители не искат да продават зърното и чакат някакви огромни цени. При това свръхпроизводство в България не може да има такива свръх цени.“

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.