1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Вирусът на птичия грип наближава България, вече е в Румъния

Вирусът на птичия грип наближава България, вече е в Румъния

Само преди дни унгарските власти съобщиха за зараза със същия щам във ферма с повече от 50 000 пуйки

Вирусният щам H5N8 на птичия грип приближава България. Най-новият случай е от Румъния, където беше засечен в птицеферма в северозападната част на страната, близо до унгарската граница.

От съобщение на ветеринарните власти в северната ни съседка става ясно, че вирусът е заразил голяма птицеферма до град Бая Маре. В стопанството се отглеждат няколко хиляди кокошки носачки, които трябва да бъдат умъртвени.

Само преди дни унгарските власти съобщиха за зараза със същия щам във ферма с повече от 50 000 пуйки, намираща се в близост до границата със Словакия. Подобен случай имаше и в друго унгарско стопанство в североизточната част на страната. Там бяха умъртвени 55 000 пуйки.

Новата вълна от птичи грип в Европа започна в края на миналата година, когато няколко полски птицеферми съобщиха за заразени животни. За да се предотврати разпространяването на вируса в началото на януари в Полша в три ферми бяха убити общо около 120 000 птици. Въпреки това болестта се движи с все по-голяма скорост и напредва към Югоизточна Европа, показват последните случаи в Унгария и Румъния.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.