1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Вицепремиерът Борислав Сандов подкрепя Европейската гражданска инициатива “Европа без ценни кожи”

Вицепремиерът Борислав Сандов подкрепя Европейската гражданска инициатива “Европа без ценни кожи”

Българският вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите е един от най-активните политици в защита на забраната на фермите за ценни кожи в Европейския съюз

Европейската гражданска инициатива “Европа без ценни кожи”, която министър Сандов подкрепи, цели забрана на фермите за ценни кожи в Европейския съюз, както и забраната на продажбата на продуктите от такива ферми. За да бъде разгледана от Европейската комисия, инициативата трябва да събере 1 милион подписа от пълнолетни граждани на ЕС в рамките на година. За малко повече от месец тя има събрани над 150 хиляди подписа. Подкрепа за нея има от над 60 организации за защита на животните в почти всички европейски страни.

„Европейските граждани имат право да бъдат чути в призива си за прекратяване на тази нехуманна и вредна за околната среда индустрия. Време е тя да остане в миналото и страданието на милиони животни да бъде предотвратено.“, споделя вицепремиера Сандов.

Борислав Сандов е един от активните политици, които през последните години се борят за прекратяване на фермите за ценни кожи. Докато беше депутат в предпоследните два български парламента, Сандов внесе два пъти законопроект с предложение за забрана на фермите за ценни кожи в България.

В качеството си на министър на околната среда и водите, министър Сандов обърна сериозно внимание на научните доказателства за вредата върху биоразнообразието от отглеждането на вида „американска норка“ и впоследствие издаде заповед, с която забрани развъждането и вноса на този вид в България. Американската норка е силно инвазивен вид и застрашава местното биоразнообразие, в това число и няколко застрашени вида. Доклади на учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН описват над 100 случая на избягали норки от фермата край село Маджерито. Заповедта за забрана на министър Сандов на практика ще сложи край на фермите за ценни кожи от норки в страната.

За да бъде сигурно, че в България няма да се появяват ферми за ценни кожи от други видове, различни от американски норки, в сегашния парламент в началото на юни беше внесен от депутати и законопроект за забрана на добива на ценни кожи. Той включва всички животни, които се убиват заради козината им и не се използват за консумация от човека. На 9 юни по време на разглеждането на законопроекта за забрана, в парламентарната комисия по околна среда и води, министър Сандов обяви, че Министерството на околната среда е излязло с положително становище и подкрепя предложените в законопроекта промени. 

Петя Алтимирска, председател на сдружение КАЖИ, което от години работи по забраната на фермите за ценни кожи у нас, споделя:

“Както България, така и Европейският съюз никога не са били по-близо до приемането на тази важна за животните крачка - забраната на фермите за ценни кожи. Щастливи сме, че български вицепремиер ще се нареди до водещите политици в Европейския съюз, които подкрепят и защитават тази кауза. Благодарим за заявената етичната позиция и за това, че обърна внимание на всички научни аргументи за вредата на този бизнес за околната среда и биоразнообразието!”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.