1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Все повече случаи на птичи грип в Калифорния

Все повече случаи на птичи грип в Калифорния

Подобрената биосигурност е от решаващо значение на фона на новите огнища на вируса

За редица нови огнища на птичи грип съобщават ветеринарните власти в Калифорния. Обхванати са 4 нови окръга, които досега бяха пощадени от епидемията – Станислаус, Фресно, Сан Бенито и Сонома.
   
Властите смятат, че заболяването е широко разпространено и може да присъства и в други окръзи, които не са изброени. Подобрената биосигурност е от решаващо значение на фона на новите огнища на вируса, се казва в изявление на калифорнийската агенция по безопасност на храните.
 
Епидемията започна по-рано тази година и доведе до сериозно поскъпване на яйцата на пазара в Съединените щати, тъй като уби милиони кокошки. Затова сега птицефермите, които вече са заразени, се поставят под карантина и всички налични в тях птици трябва бъдат умъртвени. 
 
В окръг Сонома, който се намира северно от Сан Франциско, беше обявено дори извънредно положение, след като две ферми се оказаха заразени с вируса. В южната част на окръга има около един милион селскостопански птици в радиус от пет мили от едно от стопанствата, засегнати от птичия грип, които осигуряват стотици хиляди яйца дневно.
 
Последните огнища, потвърдени в окръг Станислаус, са в две ферми, всяка от които отглежда около 250 000 пилета. Случаите в окръг Сан Бенито и Фресно също включват ферми за патици, с 5000 птици в Сан Бенито и 23 000 във Фресно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.