1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Всеки трети европеец би плащал повече за месото

Всеки трети европеец би плащал повече за месото

Германският земеделски министър Джем Йоздемир, който е от партията на Зелените, иска да въведе специална такса, която да оскъпи месото и да отива директно при стопаните

За голямото мнозинство европейци консумацията на месо е ежедневие. Проучване, проведено в осем държави от Европейския съюз, показва обаче регионални различия, като това се отнася и за готовността едно по-хуманно животновъдство да се подкрепя с по-висока цена.
 
Германският земеделски министър Джем Йоздемир, който е от партията на Зелените, иска да въведе специална такса, която да оскъпи месото и да отива директно при стопаните. Проучването в Германия, Белгия, Унгария, Италия, Нидерландия, Португалия, Испания и Швеция показва, че повече от половината потребители биха плащали по-високата цена, ако това се отрази на благото на животните. 
 
Резултатите показват и важната роля, което месото играе в хранителните навици на европейците. Само 2% се определят като вегетарианци, а един от сто е веган, докато други 2 на сто се причисляват към групата на онези, които ядат риба, но не и месо. Голямото мнозинство обаче консумира месо, а 18% посочват, че то присъства всеки ден на трапезата им. В Унгария този дял е най-голям – 54 на сто, докато в Германия е само 30% процента.
 
През последно време консумацията на месо се съчетава със желанието животните да се отглеждат по хуманен начин. 84 на сто от анкетираните изтъкват, че това е важно или много важно за тях, като се интересуват най-вече от условията на отглеждане. 
 
В Германия, Швеция, Италия и Унгария повече от една трета от потребителите са съгласни да плащат 5% повече, ако животните са отгледани според по-строги стандарти. В същото време 75 на сто от хората казват, че ако цените продължават да се покачват, ще преминат към по-евтини видове месо – пилешко вместо говеждо, например. Като цяло 61% заявяват, че биха намалили общата консумация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.