1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Всички птици във Великобритания на закрито

Всички птици във Великобритания на закрито

От 14 декември, птицевъдите във Великобритания трябва да приберат всички домашни птици на закрито, за да ги предпазят от птичия грип. Решението е на главните ветеринари на Англия, Шотландия и Уелс и беше взето след редица случаи в птицеферми, пръснати из цялата страна.
 
"Независимо от това дали фермерите отглеждат няколко птици или няколко хиляди всички ще бъдат законово задължени да ги държат в помещения или да предприемат съответните мерки, за да бъдат отделени от дивите. Не взехме лесно това решение, но това е най-добрият начин да защитим животните от тази много заразна болест", се посочва в официално изявление на главните лекари.
 
Заповедта на специалистите се отнася за всички стопани на кокошки, пуйки, гъски, гълъби, яребици, пъдпъдъци, токачки и фазани. От Националния фермерски съюз подкрепят мерките като логична стъпка и призовават за спазване. Засега няма дата за отмяна на забраната. 
 
Великобритания, която през юни тази година си върна статута на изчистена от птичия грип, регистрира първото огнище във ферма с 480 домашни птици в графство Кент на 2 ноември, а същия ден беше обявено и второ във ферма с 13 000 кокошки-носачки в графство Чешър. Третото огнище е във ферма за отглеждани за месо пилета в графство Херефърдшър. По-късно през ноември и в началото на декември заразата беше регистрирана и на много други места в Англия, Уелс и Шотландия. 
Европа не е единственият континент, страдащ тежко от птичия грип. В Казахстан умъртвените в борбата с разпространението му домашни птици надхвърлят милион и половина, а в Япония – 2 милиона.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.