Европейски политики, насърчаващи опазването на водните ресурси

Напояването – фактор за оцеляване на земеделието и за постигане на качество на продукцията

 

По данни на учените от Института по аграрна икономика възможности за напояване у нас има в 120 хил. стопанства, като през 2016 г. са регистрирани около 136 хил. хектара напоявани площи, но разпределението им не е балансирано.

Към момента сме на над 140-то място в света по качество на хидромелиоративната мрежа. Това съответно се отразява на общата производителност на страната в растениевъдството.

Климатичните промени настъпват със страшна сила и са нужни адекватни действия от страна на държава и фермери. Още повече, че България е една от страните с доказан воден стрес. 
У нас трябва да се поливат поне 26 млн. декара, казват учените. И има предпоставки за това.

В края на октомври тази година предстои отварянето на подмярка 4.3, по която е предвиден един прием с целия наличен бюджет - над 50 млн. евро.  

Инвестиции в поливни съоръжения на ниво стопанство бяха подкрепени по мярка 121 в предишния програмен период. През този също има одобрени такива проекти.
Фермерите са изправени пред климатични предизвикателства. Напояването е част от решението на проблема. Как се намесват европейските политики?

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.