1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Калин Севов, зеленчукопроизводител: Намалих до минимум ръчния труд в стопанството си

Калин Севов, зеленчукопроизводител: Намалих до минимум ръчния труд в стопанството си

От години земеделецът си партнира с фирма Ивмар-Жекови

На изложението Агра 2023 Ивмар-Жекови представи най-продаваните на българския пазар машини за сортиране, пакетиране и опаковане на различни зеленчуци като картофи, моркови, лук, цвекло и др. произведени от водещият доставчик на машини в селскостопанския сектор - полската фирма Домаш. Всички машини произведени от фирма Domasz притежават сертификат за качество, одобрен в целия Европейски съюз.
 
„Акцент в портфолиото ни е автоматичната опаковъчна машина RA-1 PLUS и електронния кантар за теглене и пакетиране WE-30 PLUS. Устройствата са иновативни, бързи, безопасни и надеждни. Работят с електроника Mitsubishi, което ги прави издръжливи при непрекъснат процес на работа. Предназначени са както за големи, така и за малки земеделски стопанства. 
 
Електронният кантар за теглене и пакетиране WE-30 PLUS е пригоден за работа, както самостоятелно, така и в комбинация с автоматичната опаковъчна машина RA-1 PLUS. Уредът се отличава с изключителна производителност и точност заради своята широка основна лента с пет скорости и на лентата за допълнително претегляне със сменящи се скорости. Диапазонът на претегляне е от 2,5 кг до 30 кг. Влияние върху бързината и прецизното претегляне оказват и четките, придържащи зеленчуците по време на допълнително претегляне. Четките са с пневматично управление“, каза Надя Жекова, управител на фирма Ивмар-Жекови.
 
Автоматичната опаковъчна машина RA - 1 PLUS е уред, който е идеален за автоматичното пакетиране на зеленчуци в рашел чували. Уредът е приспособен за съвместна работа с електронния кантар за теглене и пакетиране WE-30 PLUS, както и с гамата от многоканални кантари WKR. Устройството пакетира чували от 2,5 до 25 кг. Машината автоматично изтегля чували от ролката, отрязва ги и след изсипването на зеленчуците поставя етикет на мястото на затваряне на чувала. 
Специален гост на щанда на Ивмар-Жекови беше Пьотар Сташкиевич, представител на партньорската фирма Domasz за Западна Европа. Ето какво сподели той: 
„Компанията проектира и произвежда модерни системи за претегляне и опаковане от 16 години. Устройствата се използват успешно, както в селскостопанския така и в индустриалния сектор, където опаковането на различни продукти често се извършва в трисменен работен цикъл. Основните цели, които си поставят служителите и собствениците на фирмата, са безупречно качество и характеристики на произвежданите машини, съобразени със специфичните изисквания на клиента. В допълнение към конкурентната цена на уредите, компанията предлага възможности и готови решения за свързване на отделни устройства в големи, обширни технологични линии, често конфигурирани директно към нуждите на даден получател“, обясни полския специалист. 
Онова, което отличава фирма Domasz от останалите на пазара, е дългогодишния опит в производството на машини, както и пряк контакт и познаване на околната среда. Тези аспекти позволяват създаването на нови решения, които отчитат динамиката на пазара. Пример е внедряването на роботизирани линии за поставяне на торби върху палет с помощта на робот. Така Domasz отговори на силната нужда от автоматизиране на производствените процеси в компаниите, което е насочено към елиминиране на човешкия фактор.“
През 2015 г. Калин Севов купува първата машина от Ивмар-Жекови за опаковане и сортиране на картофи. Той също така отглежда зеленчуци и плодове. Наскоро инвестирал в нова машина от Ивмар-Жекови-поточна линия Domasz.
„От 2015 година работя с машините на фирма Domasz. След като автоматизирах процеса на сортиране, селекция, претегляне и пакетиране намалих до минимум ръчния труд в стопанството. Крайният резултат, който получих, е качествен и естетично опакован продукт със защита от край до край с рекламна лента с логото на фирмата ми. Инвестицията в машините на фирма Domasz ме направи конкурентноспособен на българския пазар, подобри прецизността и производителността“, сподели земеделецът. Линията включва приемен бункер, санитарна маса, калибровъчни машини, системи за притегляне и опаковане. 
Ивмар-Жекови ООД е земеделски производител в сферата на зеленчукопроизводството. Основна култура са картофите. Дългогодишният опит е показал, че качествено произведената продукция с добрата маркетингова стратегия е гарантиран успех в реализацията на продукцията. Машините на фирма DOMASZ TOMASZ WALIGORA са идеален завършек на производствения процес. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.