1. Начало
  2. Видеа
  3. Животновъдство
  4. От кошерите на баба до успешния бизнес

От кошерите на баба до успешния бизнес

Двама братовчеди развиват успешно пчеларство в Розовата долина

И днес двамата братовчеди пазят от онези стари кошери. Закупили още и превърнали това място в мини музей на открито. Пазят старите реликви, за да им напомня за доброто старо време и да не забравят, че пчеларството не е това, което е било. Днес пчеларството може да е бизнес, но и отговорност.
Начо е така да се каже главният пчелар. Така е организирал дейността си, че има време и за медии. Нещата си вървят, пчеличките работят. Но, … не е така просто. Работата е много споделя той.
Преди около 2 години се регистрирали по Наредба 26, изградили цех, закупили необходимото оборудване за пакетиране и разфасовка. Основно практикуват хибридна система. Оказва се, че тя е най-подходяща за този район, където пашата е ограничена. Кошерът отвътре има формата на висок комин и така наподобява естествената среда на пчелите, която е дупка в дънер. Така те полагат по-малко усилия и производителността им е по-висока, уточнява Начо Иванов.
Той отчита леко повишение на търсенето на мед, като особено популярен се оказал миксът от пчелния прашец, клей, мед и търтиево млечице.
 
Предимствата на търтиевото млечице са многобройни. Съдържа аминокиселини, микроелементи. Богато е на витамини. Смята се, че има лечебно, подмладяващо и тонизиращо действие, като особено важни са имуностимулиращите му свойства. То е пълноценна храна – възстановява метаболизма и храненето на тъканите, оказва регулиращо действие върху тонуса на сърдечно-съдовата система, намалява холестерола в кръвта. Помага при метаболитни смущения, менопауза, простатит, подобрява функциите на ендокринната система, предотвратява развитието на атеросклероза, засилва работоспособността и паметта, поясни пчеларят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.