1. Начало
  2. Видеа
  3. Животновъдство
  4. За какви инвестиции по подмярка 4.1 ще кандидатства младият фермер Петър Петров

За какви инвестиции по подмярка 4.1 ще кандидатства младият фермер Петър Петров

Европа дава пари за дигитализация на земеделието, но те ще бъдат изхвърлени на вятъра, защото голяма част от стопанствата работят още с лопати и вили

Село Съботковци! Именно там в къщата на баба му заедно със семейството си заживява Петър Петров. Пандемията, покачващите се цени и трудната реализация на продукцията обединяват колегите му от Асоциацията на младите фермери да се борят срещу трудностите и статуквото.
По-голяма част от приятелите му работят в сферата на новите технологии и получават добри доходи. Той обаче решил да печели по този начин. Признава, че е трудно за един млад човек да живее в отдалечен селски район и да прави бизнес. Като потомствен животновъд и той решава да отглежда животни, направил и мандра.
 
При днешните условия най-трудно е да се намери работна ръка, поради очакванията на хората за нереалистично високо заплащане, коментира Петър. От друга страна в планинските райони за малките животновъди реализацията на продукцията е сложна.
 
29-годишният мъж твърди, че не вижда предпоставка броят на младите фермери у нас да се увеличи, защото няма необходимите стимули за това.
Селското стопанство изисква много инвестиции. С една дума, мерките за подпомагане не са за дребното и средно стопанство и акцентът им се губи някъде в популизма, смята фермерът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.