Каквото зависи от мен, ще го направя!

Асим Адемов, евродепутат, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП

 

- Г-н Адемов, какви са Вашите приоритети като представител на ЕП за земеделието в България?

В новия мандат на Европарламента аз ще работя в Комисията по земеделие, като имаме предвид, че земеделието е един от важните сектори не само за ЕС, но и за България. Защото земеделието се грижи за изхранването на 550 милиона жители на ЕС. Важен е секторът и за Бългрия. Този сектор мина през доста перипетии, но мисля, че в последните години нещата се развиват в правилната посока благодарение и на помощта на ЕС, както и на правилното изразходване на средствата в повечето случаи. А що се отнася до моите приоритети - по отношение на директните плащания – знаем, че има сериозна разлика в плащанията в Източна и в Западна Европа. Вече имах възможноста да поставя този въпрос на досегашния комисар по земеделие Фил Хоган. Ще продължим да работим в тази посока - в близко бъдеще да се изравнят тези плащания. Това е желанието не само на нашите представители от България, но и на колегите ни от Румъния и от другите източноевропейски страни. Разбира се, приоритет ще бъде и запазването на преходната национална помощ, както и обвързаната подкрепа. Така че, колкото и тривиално да звучи, всичко, което зависи от мен, за да се подобри този сектор и да бъде по-конкурентен на европейския и световния пазар, аз съм готов да помогна.

 - Дали ще се стигне наистина до изравняване на плащанията?

Ако трябва да бъда откровен, няма да стане бързо, защото наистина срещаме сериозен отпор от Западна Европа, с водещи страни Германия и Франция. Но ние сме упорити в преследването на тази цел и с общи усилия, и на колегите от другите страни, в близко бъдеще трябва да се постигне тази цел. Защото в крайна сметка изискванията са еднакви към всички земеделски производители, особено по отношение на екологичните стандарти, а защо плащанията да са различни?

 - Какви са очакванията Ви от новия агрокомисар?

В този важен сектор да имаме агрокомисар от Източна Европа, предполагам, винаги е за предпочитане и по-добре, защото Полша е страна, близка до нашата, минали сме по един и същи път, разчитаме на повече разбиране от негова страна и се надявам на добро взаимодействие.

 - ЕК реши авансово да изтегли част от директните плащания за животновъдите заради сушата. Животновъдите се интересуват кога ще ги получат, знае ли се нещо по въпроса?

Не мога да ви кажа кога ще ги получат, но това е една от правилните стъпки, като се има предвид, че засушавания имаше в цяла Европа и това не е проблем само за България. При плащанията нещата не се случват веднага на другия ден, изисква се оперативно време от няколко месеца, но предполагам животновъдите скоро ще ги получат тези пари.

 - Имаше очаквания, че Мария Габриел ще бъде новият комисар по земеделието. Разочарован ли сте?

В никакъв случай. Ресорът на Мария Габриел е много важен, защото в крайна сметка в нейния ресор попада и другата комисия, в която аз работя - Комисията по образование и култура. Така че, с нея ще имаме много общи цели и задачи. Аз лично, като учител, много се радвам, че нейната бъдеща работа е в този ресор. Защото иновациите, младежта, образованието и културата са неразривно свързани и съм убеден, че тя ще се справи по най-прекрасния начин, както досега.

 - Това ще се отрази ли и на иновациите в земеделието?

Разбира се, иновациите са в във всички сфери на живота, включително и в земеделието, където според мен малко изоставаме и би трябвало да наваксаме. Това зависи от нейната работа, от нашата работа, разяснителни кампании, от възможностите, които имат фермерите, да се възползват и да има дигитализация и в тази сфера.

 - Ще работите ли екипно с другите представители в земеделската комисия в ЕП?

В предишния мандат имах възможността да бъда две години член на ЕП, след като Мария Габриел стана комисар и бях приятно изненадан от духа на разбирателство между всички 17 евродепутати, които по основни национални въпроси винаги демонстрирахме единодействие. Имаме си традиция - на всяка пленарна сесия в Страсбург да провеждаме заседание на цялата делегация от тези 17 евродепутати. Това продължи и в този парламент. Там действаме наистина като български евродепутати.