1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. През настоящия програмен период ресурсът за животновъдството е повече

През настоящия програмен период ресурсът за животновъдството е повече

Силвия Василева, директор на Дирекция Животновъдство в МЗХГ

 

Г-жо Василева, каква подкрепа, като цяло, получават животновъдите у нас през настоящия програмен период?

Общата идея на подпомагане е запазена, няма отпаднали сектори, към които в стария период да е имало подпомагане, а сега да няма.

Плащанията бих искала да ги групирам според вида животни. При едрите и дребните преживни животни са директните плащания, обвързаната с производството подкрепа и преходната национална помощ. Как ги променихме през този период? Променихме ги, като за първи път включихме схеми, насочени към животните под селекционен контрол. Целта ни беше да бъдат по-устойчиви и по-конкурентоспособни нашите животновъди, за да могат те с животните, които произвеждат, да осигуряват и пазар на тези чистопородни разплодни животни на територията на страната.

По отношение на свиневъди и птицевъди - за тях трябваше да се намери друг начин на подпомагане, защото те са устойчиви. Използвахме опита на други държави-членки, като Румъния и Унгария, и от месец ноември 2011 г. разработихме държавна помощ за отглеждане на животните хуманно, но над заложените стандарти в нашето и европейското законодателство. Имаше голям интерес от страна на двата сектора. Вече сме във втория петгодишен период.

Секторът, който има собствена програма и който не е изоставен, е пчеларството. От 2008 година прилагаме тригодишна програма за сектора. Там парите са 50 % от националния бюджет и 50 % от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Пчеларската програма се прави по определен модел и по определени дейности, които са посочени в регламент на ЕК и ние няма как да излезем от тази рамка. Какво иска да направи ЕК – да модернизира сектора и да го направи устойчив, и в същото време - конкурентоспособен. Дават се средства за закупуване на кошери, на отводки, на майки, има мерки за борба с агресорите в кошерите, за физико-химичен анализ на меда, полезни сме и тук, защото поемаме разхода на пчеларите за 8 показателя, по които изследваме меда. Прекрасна мярка - за подвижно пчеларство. По всичко това се мисли и трябва да работим заедно с пчеларите. Но там става по-трудно, защото има много организации – 16 на брой. Но пак казвам - това е секторът със своя програма и тя е с най-висок процент усвояемост на средствата през годините - между 80-90 % от 2008 г. досега. Кандидатстването не е трудно. Единственото изискване, което имаме, е, пчеларите да бъдат регистрирани като земеделски стопани.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.