С прецизните технологии на Кубота се постигат икономии и по-добри добиви

Даниел Петров, търговски представител на фирма Фенс Конструкт, дилър на Кубота за Централна Южна България

 - Вие сте на трето място по продажби на трактори Кубота за 2019 г. Доволни ли сте от годината?

Да, но с доста упорит труд, който полагаме. Мисля, че в следващите години ще стигнем и до първото място, това е нашата цел, това е нашата борба.

 - При 2019 г. кои модели бяха най-предпочитани от земеделските производители във вашия район?

Ние работим в Централна Южна България – традиционен лозаро-овощарски регион. Затова и предпочитаните модели, които продавахме през 2019 година, бяха лозаро-овощарските трактори, които са може би най-оценяваните от нашите клиенти. Характеризират се с изключителна здравина, производителност, икономични са, маневрени и с просторна кабина. Много добри характеристики откъм навесна система, мощност и тегло.

 - Какво търси един лозар, когато си избира трактор?

Търси най-вече качество и гаранция, но също и мощност, много добри показатели на хидравличната система, защото вече в лозарството навлизат машини, които се задвижват от хидромотори, хидравличната система трябва да бъде с голям литраж, за да може да захранва хидромотора на задния прикачен инвентар.

 - Какви са още предимствата на марката Кубота?

Тракторите са с много добри показатели по отношение на вредни емисии и са с нисък разход на гориво. При прикачния инвентар изискуемата теглителна мощност е намалена. С по- малка мощност можем да теглим по-тежък инвентар, което е сериозна икономия за всеки един фермер. Откъм прецизното земеделие акцентираме на торачки и пръскачки, които са със секционен контрол, с възможност за работа с променлива норма по предварително зададена карта, защото при други машини всеки си решава, че ще тори с 20 кг/дка или с 15, но дали е нужно, дали е малко или много - никой не знае. А когато се работи със секционен контрол, с променлива норма по предварително зададени данни, вече ние знаем, че различните зони може да се нуждаят от 5 кг, 15 или 10 кг тор което е икономия на първо място, и второ е предпоставка за висок добив при жътва.

 - Доколко са важни прецизните технологии в едно производство?

Важни са, защото виждаме проблемите и в климата което води до по-голяма суша и ниски добиви. Прецизното земеделие е предпоставка за по-малки инвестиции и по-големи добиви, което си идва като печалба на всеки един земеделец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.