1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Янка Попова, съпредседател на НОКА: Искаме гарантирани бюджети и по-ниски тавани на проектите през новия програмен период

Янка Попова, съпредседател на НОКА: Искаме гарантирани бюджети и по-ниски тавани на проектите през новия програмен период

Според Янка Попова през тази година МЗХГ е действало бързо и адекватно за справяне с последиците от пандемията

 - Г-жо Попова, какъв е Вашият коментар на бъдещите интервенции по отношение на животновъдите, предложени от ТРГ?

През двата програмни периода така наречените приоритетни сектори не можахме да се модернизираме и това ни направи изключително чувствителни сега в навечерието на третия програмен период. В тази връзка ние сме в тясна комуникация и непрекъснато провеждаме срещи, дискусии за това как да оптимизираме предложенията в контекста на нашите сектори.

Едно от основните ни опасения включва тази нова граница между малки и големи, където всъщност средни няма. Те всички влизат в графа малки. В контекста на дребното преживно животновъдство ще влязат 80% от дребните стопани в страната.

СПО, което се предлага, е между 5 000 и 20 000 евро, което означава, че това са хора, отглеждащи до 280 животни – овце- майки или кози-майки и те ще попаднат в тази графа малки. Но това не са малки стопанства. Тези хора нямаха възможност за модернизация през два програмни периода. „Натиквайки“ ги сега в малката програма, отново им режем възможността да участват с реална модернизация на техните стопанства. Те ще получат едни 20 000 евро или 40 000 лева и кое да модернизират по-напред? Знаете, имаше държавни помощи за инвестиции в доилни съоръжения, охладителни съоръжения, които всъщност стартираха благодарение на нашата инициатива. Всички виждаме какъв е интересът там - неистов. Парите свършват за два-три дни. Например, едно доилно съоръжение да му направиш цялата подготовка и да го инсталираш отиват над 40 000 лева. Т.е. само с една такава инвестиция ние изчерпваме възможността за нещо повече за тези стопани, които отглеждат до 280 животни, които не са малки стопани. Това са масовите средни стопани в страната.

 - Имате ли други коментари?

Другите ни предложения са, че искаме гарантирани бюджети.

Също така, следващото ни искане е във връзка с таваните на проектите, които се предлагат. Ние всички сме за тавани поне наполовина по-ниски от тези, които се предлагат. Нека тези пари да стигнат до повече хора. Очакваме обратна връзка от МЗХГ и някаква конкретика.

 - Доволни ли сте от подпомагането през 2020 г.?

Предвид пандемията бяха направени наистина адекватни предложения и мерки. МЗХГ работи доста адекватно и бързо. По време на първата карантина това съвпадна с Великден с периода на реализацията на нашата продукция. Там имахме пълно съдействие, за да не се повлияе по някакъв начин процесът на реализация.

После дойде предложението за мярка Ковид, което беше добро и навременно. Де минимис се реализира. Доста адекватни мерки бяха предприети. Ние ги усетихме. Но сушата ни удари и цените на фуражите скочиха чувствително.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.