1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С конкурс за ученици отбелязват Световния ден на влажните зони в Русе

С конкурс за ученици отбелязват Световния ден на влажните зони в Русе

Крайният срок за предаване на творбите в инспекцията е 2 февруари 2016 г.

Регионалната инспекция по околна среда и води – Русе обявява конкурс за изработване на проект на пъзел с тема: „Влажните зони – прехрана, развлечение и биоразнообразие“, който ще отбележи Световния ден на влажните зони - 2 февруари.

Конкурсът, предназначен за ученици от начален, основен и гимназиален курс, провокира младите хора да се информират за  ролята на влажните зони, за ресурсите, които се добиват от тях, значението им за поддържане на природния баланс и за биологичното им разнообразие.

Няма ограничения за използваните материали и техника. Творбите могат да бъдат изработени на дебел картон с размери 35-50 см, като броят на елементите да е от 10 до 50.  Те могат да бъдат изрязани или апликирани или само да бъдат очертани.

Крайният  срок за предаване/изпращане на творбите в инспекцията е 2 февруари 2016 г., като резултатите ще бъдат обявени на 8 февруари. Подробна информация за конкурса е публикувана на адрес: http://www.riosv-ruse.org/konkursinariosv-ruse.html .

Световният ден на влажните зони се чества всяка година на 2 февруари, за да се повиши информираността за значението им за човечеството и планетата. Темата за 2016 г. е „Влажните зони и нашето бъдеще -  устойчив поминък“.  Тя е избрана, за да се акцентира на жизненоважната роля на влажните зони за настоящото и бъдещо благополучие на човечеството и да се насърчи разумното им ползване.

Всички ние зависим от тях за осигуряване на ежедневните ни нужди от вода, но повече от един милиард души на планетата зависят директно от влажните зони за осигуряване на техните приходи от дейности като: риболов, отглеждане на ориз, продажба на вода, транспорт, туризъм, медицина и др. За тях „здравите“ влажни зони са важни за прехраната им и от жизненоважно значение за тяхното благоденствие.

Все още загубата на крайбрежни, морски и вътрешни влажни зони продължава с високи темпове. За последните 40 години приблизително 40 % от влажните зони са деградирали и са с влошени екологични условия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.