1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Резерватът „Сребърна“ отбелязва 70 години от създаването си

Резерватът „Сребърна“ отбелязва 70 години от създаването си

На годишнината ще бъде посветено и спортното събитие SrebarnaTrailRun

Резерватът „Сребърна“  посреща своята  70-годишнина от обявяването си за защитена територия. На 20 септември 1948 г. с Постановление на Министерството на земеделието и държавните имоти територията на езерото Сребърна е обявена за резерват, с което изцяло се забранява преследването, биенето и ловуването на диви птици и други животни през цялата година. През годините защитената територия получава признание от различни межународни научни и природоопазващи организации. Той е влажна зона със световно значение по Рамсарската конвенция, Орнитологично важно място (ОВМ) по критериите на BirdLife International, CORINE място поради европейското му значение за опазването на редки и застрашени местообитания, растения и животни. Включен е и в списъка на обектите на Световното наследство на UNESCO, както и в   програмата „МАВ” (Човекът и биосферата).

Поддържан резерват „Сребърна“ се намира на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка (Via Pontica). Езерото е уникално със свободно плаващите по повърхността му тръстикови острови, които при движението си променят панорамата му. Животинският свят е много разнообразен. Броят на установените в резервата и неговите околности видове е 223. Тук живеят 22 редки, уязвими или застрашени вида животни и растения, включени в Червения европейския списък на глобално застрашените животни и растения, и 149 вида от Червената книга на България. В резервата се срещат 41 вида бозайници, 11 вида влечуги, 10 вида земноводни и 24 вида риби. Най-голямо е разнообразието на птиците. Гордостта на резервата е гнездовата колония на къдроглавия пеликан. През различните сезони в „Сребърна“ се наблюдават блестящ ибис, белоока потапница, малка белочела гъска, червеногуша гъска, сива гъска, тръстиков блатар, синьогушка, мустакат синигер и др.

През 2017 г. Програмата „Човекът и биосферата“ одобри разширение на биосферния парк, с което се изпълниха критериите на Севилската стратегия. Това поставя още по-големи отговорности не само за опазването на биологичното разнообразие, но и за развитието на региона.  

За отбелязване годишнината на резервата  РИОСВ-Русе включи територията на Сребърна в обектите за почистване в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. Обявени са два национални конкурса за проекти на графичен знак (лого) и рекламен слоган за Биосферен парк „Сребърна“.

На годишнината ще бъде посветено и  спортното събитие SrebarnaTrailRun, което ще се проведе на 7 октомври в защитена местност „Пеликаните“ – бивша буферна зона на резервата. Идеята на организаторите е да привлекат любители-атлети от региона и съседна Румъния, като същевременно популяризират условията за туризъм и  рекреация на територията на защитената местност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.