1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. България е търсен износител на риба и рибни продукти

България е търсен износител на риба и рибни продукти

През годините България се превърна в желан и търсен износител на риба

През годините България се превърна в желан и търсен износител на риба и рибни продукти, както и на деликатесни продукти от черен хайвер. Това стана ясно по време на посещението на заместник-министъра на земеделието и храните доц. Деян Стратев в производствените бази на рибно предприятие, което се намира на територията на Пазарджик. Чрез Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 са въведени съвременни и ефективни технологии при производството на рибни продукти в страната. По данни на Министерство на земеделието и храните през 2023 г. общият износ на риба и рибни продукти от страната възлиза на 14,4 хил. тона. Около 75% от общото изнесеното количество е насочено основно за Румъния и Швеция, следвани от Белгия, Германия, Гърция, Испания и др.

Посетеното предприятие е бенефициент по ПМДР (2014-2020 г.) и има одобрени и реализирани 11 проекта за над 3 млн. лв. От тях седем са финансирани чрез Стратегията за водено от общностите местно развитие на Местна инициативна рибарска група - Пазарджик, на стойност над 1,3 млн. лв.

По време на посещението, заместник-министър Стратев представи приоритетите и видовете дейности от Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 (ПМДРА). Посочено бе, че настоящата дейност на предприятието е доказателство, че българските преработватели в сектора  са все по-конкурентноспособни, създават нови работни места и увеличават износа на качествени продукти. Аквакултурните стопанства в страната осигуряват качествени и здравословни продукти за българските потребители, чието производството е щадящо околната среда.

Собствениците демонстрираха процеса на отглеждане на африкански сом и начина му на преработка. Те представиха и съоръженията за съхранение,  методът при производството на фуражи за риба и  ВЕИ мощностите, които осигуряват енергийна независимост на предприятието. Производителите посочиха, че благодарение на ПМДР стопанството е създало и развива дейност в самостоятелен затворен цикъл, модернизирало и разширило дейността си, и са подобрени условията на труд и безопасността на работещите в него.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.