1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕП иска повече рециклиране

ЕП иска повече рециклиране

Депутатите искат да се изяснят изискванията за повторно използване или повторно пълнене на опаковките

Предложения за улесняване на повторната употреба и рециклиране на опаковките и за намаляване на ненужните опаковки и отпадъци прие Комисията по околна в Европарламента. Предложенията се отнасят за Регламента, установяващ изисквания за целия жизнен цикъл на опаковките, от суровините до окончателното изхвърляне.
 
В своя текст евродепутатите настояват за забрана на продажбата на много леки пластмасови торбички, под 15 микрона, освен ако не се изискват от хигиенни съображения или се предоставят като първична опаковка за насипна храна, за да се предотврати разхищаването на храна.
Освен общите цели за намаляване на опаковките, предложени в регламента, народните представители искат да определят конкретни цели за намаляване на отпадъците за пластмасови опаковки. Пластмасовата част в опаковката ще трябва да съдържа минимални проценти рециклирано съдържание в зависимост от вида на опаковката, като конкретните цели са определени за 2030 и 2040 година.
 
Депутатите искат да се изяснят изискванията за повторно използване или повторно пълнене на опаковките. Опаковките за многократна употреба трябва да отговарят на редица критерии, включително минимален брой пъти повторно ползване. Крайните дистрибутори на напитки и храна за вкъщи трябва да осигурят възможност на потребителите да носят своя собствена опаковка.
Комисията по околна среда предлага също така да се забрани използването на умишлено добавени така наречени "вечни химикали" в опаковките за храни. Тези вещества се използват широко за огнеупорни или водоустойчиви опаковки, особено хартиени и картонени, и се свързват с редица неблагоприятни последици за здравето. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.