1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Доклад: около 9000 тона стопански улов на рибни продукти

Доклад: около 9000 тона стопански улов на рибни продукти

Обзор на сектор Рибопроизводство в края на годината

За първите пет месеца на 2019-та отчетеният общ стопански улов на риба и водни организми възлиза на малко над 4 хиляди тона. Това показва аграрният доклад на земеделското министерство. Отчетен е и ръст при улова от 53% в сравнение с миналата година.

Очаква се до края на 2019 година стопанският улов да възлезе на 9 хиляди тона. В първите 5 месеца, уловът в Черно море е в размер на 4 хиляди и 017 тона, с 54% повече на годишна база. Най-голям принос за увеличение на общо уловеното количество в Черно море има значителният ръст при улова на цаца - с 28% и на рапани - с над 2 пъти повече. По предварителни данни на Национален статистически институт, през първото полугодие на 2019 г. са внесени общо 19 хиляди 540 тона риба, водни организми и преработени рибни продукти, което е с близо 9% повече в сравнение със същия период на 2018 г. Доставките от ЕС се свиват с 5% на годишна база, възлизайки на 11 хиляди 180 тона. Вносът от трети страни бележи ръст от близо 35%, до 8 хиляди 360 тона. Отчитайки данните за първите шест месеца, вносът на риба и рибни продукти за цялата 2019 г. може да се очаква да бъде малко над нивото от предходната година, като ще продължат да внасят съществени количества суровина за преработвателните предприятия. По предварителни данни на Националния статистически институт , през първите шест месеца на 2019 г. са изнесени общо 7 хиляди 937 тона, което е с 2 на сто повече на годишна база. Износът на риба и рибни продукти за ЕС за първото полугодие на 2019 г. възлизат на 6 хиляди 501 тона.Чувствителен ръст бележи експортът за трети страни – с 10%.

През 2020 г. се очаква нарастване на производството на аквакултури. За развитие на сектора допринася изграждането на нови стопанства, както и модернизирането и увеличаването на производствени мощности.

 

Етикети риба, улов
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.