1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕК с предложение за квотите в Атлантическия океан

ЕК с предложение за квотите в Атлантическия океан

Следващата им среща е насрочена за 13 и 14 декември

Европейската комисия представи своите предложения за риболовните квоти в Атлантическия океан и водите между Дания, Швеция и Норвегия. На базата на тези предложения ресорните министри трябва да определят окончателно разрешените количества. Следващата им среща е насрочена за 13 и 14 декември.
 
В своя документ Комисията предлага максимални количества за 23 вида риба във водите, улавяни само от европейски рибарски кораби. След консултации с Великобритания и Норвегия, както и след решенията на регионалните рибарски организации предложението на Брюксел ще бъде актуализирано. Комисар Виргиниюс Синкявичюс, който отговаря за околната среда, моретата и рибарството, смята, че предложенията на Комисията са правилната крачка към опазването на морските екосистеми и рибните популации. Тези предложения са изработени на базата на научните доклади на Международния съвет за морски изследвания и включват намаляване на улова с повече от 20% на четири популации от треска и морски език в различни морски басейни, за да се гарантира тяхното възстановяване.
 
За някои видове водни организми има ограничения, които се отнасят само за отделни държави, като скаридите, улавяни във водите на Френска Гвиана, или за треска в португалските води на Атлантическия океан. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.