1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕП одобри споразумението с Мадагаскар

ЕП одобри споразумението с Мадагаскар

Нов финансов принос за защита на екосистемите ще бъде платен от собствениците на риболовни кораби от ЕС на мадагаскарската агенция в областта на рибарството и аквакултурите

Корабите от Европейския съюз могат да възобновят улова на риба тон и подобни на нея видове в риболовната зона на Мадагаскар, включително Мозамбикския канал, след като Европейският парламент утвърди съответното споразумение с африканската държава. То гласи, че европейските кораби могат да ловят до 14 хиляди тона риба тон и подобни на нея видове на година, от които 220 тона акула.  
 
Споразумението ще предостави достъп за риболов на 32 сейнера за улов на риба тон, 13 кораба с парагади над 100 тона и 20 кораба с парагади под 100 тона, или общо 65 съда. Обикновено те идват от Испания, Франция, Италия и Португалия.
 
Споразумението обхваща и Мозамбикския канал, който е стратегически важен за флота на Европейския съюз. Корабите от ЕС обаче не могат да влизат в защитена зона от три морски мили около закотвени устройства за събиране на риба, използвани от мадагаскарски рибари.
На свой ред Съюзът ще плаща по 1 милион и 800 хиляди евро годишно или общо 7,2 милиона за четири години, а рибарите от ЕС ще добавят още около 5,7 милиона. Така общата сума от Европа за Мадагаскар възлиза на 12 милиона 880 хиляди евро за целия срок на действие на протокола, от които 4,4 милиона ще подкрепят политиката в областта на рибарството на страната.
 
Нов финансов принос за защита на екосистемите ще бъде платен от собствениците на риболовни кораби от ЕС на мадагаскарската агенция, отговаряща за промишлеността в областта на рибарството и аквакултурите. Таксата се основава на брутен тонаж, възлизащ на 2,50 евро на тон, с обща оценка от 200 хиляди евро годишно. Освен това таксите, които сейнери за улов на риба тон вече плащат - въз основа на тонажа на улова - ще се повишат от 70 на 85 евро на тон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.