1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕС отпуска 1 млн. евро за механизма на СТО за субсидиите

ЕС отпуска 1 млн. евро за механизма на СТО за субсидиите

Този нов механизъм, създаден през ноември 2022 година, има за цел да подкрепи устойчивостта в сектора на рибарството и да премахне вредните субсидии

Един милион евро ще предостави Европейският съюз по механизма за финансиране на рибарството, съобщи изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис в Давос. Механизмът е част от постигнатото миналата година споразумение на Световната търговска организация за субсидиите в сектора.
 
Този нов механизъм, създаден през ноември 2022 година, има за цел да подкрепи устойчивостта в сектора на рибарството и да премахне вредните субсидии. С него ще се предоставят безвъзмездни средства на развиващите се и най-слабо развитите държави, за да могат да се възползват от техническа помощ и изграждане на капацитет за изпълнение на Споразумението на търговската организация за субсидиите.
 
С безвъзмездните средства ще се допълнят и повишат други помощи, които вече са на разположение за устойчиво рибарство. Със споразумението на Световната търговска организация за субсидиите в сектора, постигнато през миналия юни, са установени конкретни нови правила, с които се прекратяват доплащанията, които водят до прекомерен риболов. То е първото многостранно споразумение на СТО в подкрепа на устойчивостта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.