1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕС, Великобритания и Норвегия се разбраха за риболовните квоти

ЕС, Великобритания и Норвегия се разбраха за риболовните квоти

Количествата за атлантическата треска не са намалени според препоръките на учените от Международния съвет за морски изследвания

Споразумение за риболовните квоти в Северно море постигнаха Европейският съюз, Обединеното кралство и Норвегия, съобщиха от Комисията в Брюксел. 
 
При пет от шестте най-важни рибни популации определените количества са в рамките на предложенията за устойчив улов, направени от Международния съвет за морски изследвания.
 
В постигнатото споразумение се казва, че в сравнение с 2020-та, през настоящата година ще се лови една четвърт по-малко сайда, 2,5% по-малко камбала и 7,5% по-малко херинга. 
fish
 
От съобщение на британското правителство става ясно, че количествата за атлантическата треска не са намалени според препоръките на учените от Международния съвет за морски изследвания. Докато те са искали свиване на улова с над 16 %, преговарящите са се разбрали за минус 10 на сто.
Учени и политици са единодушни, че повечето рибни популации в Северно море са в НЕ добро състояние. Затова при преговорите за квотите е трябвало да бъде намерен компромис между интересите на рибарската индустрия и екологията.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.