1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Европейският парламент одобри новите правила за контрол в сектор Рибарство

Европейският парламент одобри новите правила за контрол в сектор Рибарство

Всички лодки ще трябва да носят на борда си устройство за проследяване, което позволява на националните власти да ги намират и идентифицират на редовни интервали

Всички риболовни кораби на Европейския съюз ще бъдат наблюдавани и техният улов ще бъде докладван по електронен път, за да се осигури пълна проследимост, съгласно обновена система за контрол на рибарството. Това прие Европейският парламент.
 
Съгласно новите правила, приети с голямо мнозинство, всички лодки ще трябва да носят на борда си устройство за проследяване, което позволява на националните власти да ги намират и идентифицират на редовни интервали. Малките лодки може да бъдат освободени от това задължение до 2030 година и след това ще получат до четири години, за да се адаптират към новите изисквания.
 
Новият закон ще помогне за събирането на по-точни данни, за да позволи по-доброто управление на морските ресурси. Всички кораби от държавите членки ще трябва да декларират улова си по дигитализиран начин. Това се отнася за риболовните дневници, декларациите за трансбордиране и декларациите за разтоварване. Капитаните на кораби под 12 метра ще могат да подадат опростена декларация в края на риболовния ден, след като акостират в пристанището, но преди разтоварване. За първи път лодките за отдих също ще трябва да декларират улов чрез електронни системи, създадени от националните органи или от Комисията.
 
Регламентът се занимава с настоящите различия между държавите от ЕС по отношение на санкциите. Стойността на рибните продукти, уловени от кораб, вече ще определя минималното ниво на глоби, прилагани към него в случай на сериозно нарушение на правилата.
Операторите ще трябва да съхраняват информация от цялата верига на доставки, от морето до чинията, включително от първата продажба до етапа на продажба на дребно на продукти от риболов и аквакултури. Пълното цифрово проследяване на рибата и нейните производни следва да спомогне за укрепване на безопасността на храните, да гарантира по-справедлива конкуренция и да се бори с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.