1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Хибридна конференция с представители на науката – част от инициативата „InMyCountry 2023" на ЕК и Годишна среща на Националната рибарска мрежа във Варна

Хибридна конференция с представители на науката – част от инициативата „InMyCountry 2023" на ЕК и Годишна среща на Националната рибарска мрежа във Варна

Специално внимание ще бъде отделено и за представяне на добри практики в Синята икономика от територията на област Варна

В периода 29 – 30 юни 2023 г. в зала „Перла” на хотел AQUA в гр. Варна, Звеното за подкрепа на Националната рибарска мрежа съвместно с Дирекция „Морско дело и рибарство“ в Министерството на земеделието и хранитеУправляващ орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. организират Годишна среща на Националната рибарска мрежа на тема: „Водено от общността местно развитие и синята икономика” и хибридна конференция с представители на науката на тема: По-устойчива синя икономика за Черно море“.

Годишната среща на Националната рибарска мрежа на 29 юни 2023 г. в няколко панелни сесии  ще представи ключовите области на Синята икономика за Местните инициативни рибарски групи (МИРГ), полагане на основите на Синята икономика чрез Водено от общностите местно развитие (ВОМР). В програмата е включен тематичен панел за енергийната зависимост в сектора на рибарството и aквакултурата и мястото на ВОМР при определяне на възможностите за развитие на сектора. Ще бъде представена и визията за неутрални по отношение на климата рибарство и аквакултура, подкрепата на ВОМР за определяне на визията и предлаганите стратегически цели, създаване на условия за енергийния преход в сектора на рибарството и аквакултурата в ЕС до 2050 г. и др.

Заключителната част на събитието предвижда Networking коктейл, на който ще има дегустация на риба от Черно море и рибни продукти от местни производители, като част от продължаващата кампания на Националната Рибарска Мрежа „Аз подкрепям местните рибари“.

Хибридната конференция на 30 юни 2023 г. има за цел да събере на едно място представители на сектор „Рибарство и аквакултура“, Местни инициативни рибарски групи, академична общност, екологични организации, местната и централната администрациии и други заинтересовани страни за справяне с предизвикателствата, свързани с осигуряването на по-устойчива синя икономика за Черно море. Темите, които ще бъдат представени  в  рамките на конференцията са биоикономиката в помощ на устойчиво управление на биологичните ресурси в Черно море и предизвикателствата и възможностите за марикултури от риби в българската част на Черно море. В събитието е включен и тематичен панел „Здраве от морето”, който представя връзката между морето и здравето, науката и обществения живот, както и различни научни изследвания и разработки за  чистотата на морските води. На форума ще бъде представено и взаимодействието на рибарството и аквакултурите с морски ферми за вятърна възобновяема енергия – в контекста на Морското пространствено планиране. Специално внимание ще бъде отделено и за представяне на добри практики в Синята икономика от територията на област Варна.

В допълнение, събитието има за цел да подкрепя и доразвива създадените експертни мрежи за взаимодействие между науката, частния бизнес, неправителствения и публичния сектор за обмен на концептуални идеи и подготовка на проектни предложения на териториите на МИРГ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.