1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Изостря се спорът между Лондон и Париж

Изостря се спорът между Лондон и Париж

Риболовните права бяха една от най-оспорваните точки в търговския договор между Обединеното кралство и ЕС

Спорът между Лондон и Париж за риболова в Ламанша е на път да ескалира. Това стана след като Великобритания отказа да позволи на 75 френски рибарски кораба да ловят във водите около остров Джърси. В отговор Франция заплаши с ответни мерки.
 
Според властите на остров Джърси, който се намира на 30 километра от Континента, до момента са издадени 95 допълнителни лиценза за френски рибари, от които около 30 временни. В договора за дейността след Брекзит, сключен между Великобритания и Европейския съюз, е предвидено рибарите от Съюза да продължат да извършват своята дейност в определени британски води, ако получат съответното разрешително. То се издава, ако е налице доказателство, че корабът е ловил по тези места и преди Брекзит.
 
Който не е могъл да представи всички необходими документи, е получил временен лиценз, а който не притежава и такъв, съвсем скоро, след края на преходния период, ще трябва да спре да лови около Острова.
Риболовните права бяха една от най-оспорваните точки в търговския договор между Обединеното кралство и ЕС. Той влезе в сила на 1 май тази година. В него е заложено, че британците са длъжни да допускат до своите води само онези рибари, които са ловили там още от 2012 година насам. 
 
Сега Париж реагира остро на неиздадените лицензи. Според правителството става дума за неприемливо и недопустимо решение, което противоречи на договореностите.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.