1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Определиха риболовните квоти за Северно море

Определиха риболовните квоти за Северно море

Най-големите ограничения са предвидени за атлантическата треска

Квотите за риболов в Северно море и Северния Атлантически океан бяха определени от европейските министри, отговарящи за сектор рибарство. Най-големите ограничения са предвидени за атлантическата треска.

За 2020 година разрешеният улов на този вид риба се намалява с 50 %, а за мерлузата има минус от 15 на сто. В същото време квотата за скумрия се увеличава с две пети. Според Европейската комисия тези квоти ще гарантират устойчивото развитие на популациите, докато природозащитни организации смятат, че има опасност от прекомерен улов.

Както и в предишни години, общите разрешени количества се разпределят по определени критерии на всички заинтересовани страни, след като Комисията е направила съответните предложения въз основа на научни изследвания. Този път най-големи противоречия имаше за атлантическата треска, тъй като тя е сред най-предпочитаните за консумация риби в Европа. През последните години популацията в северната част на Океана беше драстично намаляла, но сега бавно се възстановява. Затова Международният съвет за морски изследвания предложи орязване на квотата с 61 %. В случая Европейският съюз трябва да се съобразява и с Норвегия, която смяташе да намали улова с една трета. Затова Осло и Брюксел се споразумяха на компромиса квотата да се редуцира наполовина.

Министрите обсъдиха и предложението на Франция млечните и други аграрни продукти, продавани в Съюза, да имат обозначение за произход. В момента това е задължително само за месото. Френското искане беше подкрепено от Италия, Испания и няколко други държави с аргумента, че потребителите обръщат все по-голямо внимание на произхода на храните. Европейската комисия беше призована до пролетта да изготви проект за регламент, който да е част от стратегията "От фермата до трапезата".  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.