1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Рибарите в ЕС се присъединяват към фермерските протести

Рибарите в ЕС се присъединяват към фермерските протести

Eвропейските рибари и фермери споделят общи опасения относно прекомерните европейски регулации, наложени както от Общата селскостопанска политика, така и от политиката в областта на рибарството

Рибарите в Европейския съюз споделят исканията на фермерите и подкрепят съвместни демонстрации, съобщи Даниел де Онаинди, който е генерален директор на "Юропеш" основното лоби за промишлен риболов в Европа. Изявлението си направи, след като в края на миналата седмица фермери и рибари проведоха съвместна протестна акция на водещото рибарско пристанище на Франция.
 
По думите на Даниел де Онаинди "Юропеш" напълно споделя разочарованието, изразено от фермерите относно небалансираните и неработещи европейски политики, които задушават съответните бизнеси в целия Европейския съюз. На митинга във водещото рибарско пристанище на Франция Булон сюр мер, организиран от фермерския съюз "Координасион рурал" и Синдиката на шефовете на рибарски предприятия, присъстваха повече от 150 трактора и няколко десетки рибари. Техният лозунг гласеше: "Спрете Брюкселския диктат!".
 
Демонстрантите настояваха за увеличаване на доходите и край на екологичните стандарти и европейската бюрокрация. Подобен протест се състоя в края на февруари и пред представителството на Европейската комисия в Мадрид.
 
"Юропеш" вярва, че европейските рибари и фермери споделят общи опасения относно прекомерните европейски регулации, наложени както от Общата селскостопанска политика, така и от политиката в областта на рибарството. Пример за това е морският план за действие, обявен на 21 февруари от Европейската комисия за защита и възстановяване на морските екосистеми за устойчив и издръжлив риболов. Той предлага на държавите членки да забранят дънния риболов в защитени морски зони, за да защитят морското дъно и екосистемите, което предизвиква критики в сектора.
 
По същия начин, по който представители на селскостопански съюзи като Копа и Коджека обвиняват стратегията "От фермата до трапезата" за причиняване на спад в селскостопанските добиви с около 15%, риболовната индустрия предупреждава за 25 на сто спад в производството на морски дарове, ако планът на Комисията бъде изпълнен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.