1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. С 1 млн. лева ще бъдат подпомогнати производителите на сладководна риба

С 1 млн. лева ще бъдат подпомогнати производителите на сладководна риба

Подпомагането ще бъде насочено за покриване на част от увеличените разходи за закупуване на фураж за изхранване на сладководните видове риби

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) реши да бъде предоставена помощ de minimis за 2022 г. на производителите на сладководна риба в размер на 1 000 000 лв.

Предоставянето на помощта е по искане на бранша с цел да се подкрепят производителите на сладководна риба заради значителното увеличаване на цената на фуража, използван в рибовъдството през тази година.

Подпомагането ще бъде насочено за покриване на част от увеличените разходи за закупуване на фураж за изхранване на сладководните видове риби: шаранови (толстолоб, амур, сом), есетрови и пъстървови.

Помощта се предоставя на рибопроизводители, регистрирани по реда на чл. 25 от Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА), които са декларирали производство на риба през 2021 г. и са декларирали използвания фураж.

Подкрепата е до 90 лв. на тон закупен фураж, като количествата се доказват с фактури за 2021 г.

Предстои ДФЗ, съвместно с компетентните дирекции в Министерство на земеделието, да изготви указания за предоставяне на помощта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.