1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. София ще домакинства работна среща на международния проект EcoeFISHent, която ще се състои на 29 и 30 май

София ще домакинства работна среща на международния проект EcoeFISHent, която ще се състои на 29 и 30 май

Проектът „EcoeFISHent“ се финансира от Европейския съюз по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“

В София днес се открива международна работна среща по проект, който цели да намери устойчиви решения за риболовната и рибарската индустрии, прилагайки принципите на кръговата икономика. Името му е EcoeFISHent, а нелеката му задача е да намали човешкото влияние върху водните ресурси на Земята.

Може би най-голямото неизвестно на нашата планета е в какъв размер са отпадъците, които се изхвърлят и се утаяват на дъното на морета и океани. Оцеляването на рибните запаси и балансът на водните екосистеми са сериозно застрашени от свръхулов, изоставени в морето риболовни мрежи и лодки и отпадъци от всякакво естество. EcoeFISHent изследва и развива различни възможности за изчистване на водните ресурси от промишлени и битови пластмасови отпадъци.

В рамките на проекта ще бъде изграден пилотен модел на сътрудничество между избрана общинска администрация и мрежа от различни бизнеси, който да демонстрира на практика, че решаването на общовалиден за дадена общност проблем е възможен със съвместно участие и отговорност.

В проекта участват 34 партньори от 7 държави, включително България. На 29 и 30 май техни представители ще се съберат на двудневна работна среща, която ще се проведе в залите на „Kitchen 59“. Програмата предвижда работни сесии и ще завърши с посещение в Демо-производствения център на българската компания „Насекомо“, която успешно прилага кръгов принцип на производство.

Проектът „EcoeFISHent“ се финансира от Европейския съюз по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ и се координира от финансовата компания FILSE, която е финансов орган за икономическо развитие на регионалната администрация на Лигурия, Италия. Координатор на комуникационните дейности по проекта е TICASS – консорциум с нестопанска цел за иновативни технологии за контрол на околната среда и устойчиво развитие.

Крайната цел на проекта е да изгради и демонстрира възпроизводим системен и устойчив клъстер за териториално сътрудничество, базирано на неутрални по отношение на климата принципи, вдъхновени от кръговата икономика. Работи се върху създаването на шест многостепенни и синергични кръгови стойностни вериги между сините и зелените икономики, съчетавайки човешките дейности с морските екосистеми и защитените морски зони.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.