1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Зарибиха язовир "Дъбника"

Зарибиха язовир "Дъбника"

С 3000 броя балканска пъстърва бяха зарибени речни корита във Враца и региона. Това е поредна инициатива на сдружение "Заедно за язовир Дъбника", съвместно с Община Враца. Наред с това беше зарибен и язовир "Дъбника" с бяла риба.

"Всяка година правим между 5 и 6 зарибявания. Тази година първото зарибяване, което направихме беше с бяла риба. Просто сезона е сега да се пуска. Тя се люпи средата на май и се зарибява 15-20 дни след това. Рибките ни ги докараха от Русе- 10 хиляди бройки. Изцяло парите са дарени от приятели, от фирми, които искат да се случва нещо на язовира", каза за БНР Владислав Йорданов от сдружението "Заедно за язовир Дъбника".
От сдружението започнаха поредната кампания за събиране на средства за зарибяване. Този път с бял амур. Кампанията ще продължи цяло лято. Тон и 100 килограма са пуснали миналата година в началото на есента.

"Сега започваме същата кампания, дано да успеем да пуснем същото количество. Белият амур се пуска с цел да може да изчисти язовира от водорасли", допълни Владислав Йорданов.

"Сектор "Рибарство и контрол"- Монтана обхваща три области- област Враца, област Видин и област Монтана и служители по контролна дейност от Монтана и от Видин правят проверки на ротационен принцип", обясни Ростислав Василев-началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана.
Обхватът на контролната дейност е на трите области. Преди месец имат и успешна съвместна акция:

"Беше получена информация, че известен системен нарушител на Закона за рибарство и аквакултурите от Монтана е забелязан в района на язовир "Дъбника" в град Враца да поставя хрилни рибарски мрежи в язовира, който се стопанисва от едно сдружение. След получената информация се сформира екип от Монтана и от Враца, проведе се наблюдение и в ранните часове беше установено лицето", допълни Ростислав Василев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.