1. Начало
  2. Новини
  3. Автомобили за бизнеса
  4. Dacia произведе 10 милиона автомобила от 1968 година

Dacia произведе 10 милиона автомобила от 1968 година

Dacia Duster Extreme
Dacia Duster Extreme

Сглобяването на първия автомобил Dacia 1100 започва през август 1968 г

Преди броени дни в завода Миовени в Румъния беше произведен 10-милионният автомобил Dacia от създаването на марката през 1968 година. Юбилейният модел, заснет докато слиза от поточната линия, е Dacia Duster Extreme в ексклузивния сив цвят Urban. Основните модели в производството на Dacia са 2,6 милиона Sandero и Sandero Stepway, който е най-продаваният автомобил към частни клиенти в Европа от 2017 година, също така 2,3 милиона Dacia 1300 и производни модификации, както и 2,1 милиона Dacia Duster, станал най-продаваният високопроходим автомобил за частни клиенти в Европа от 2018 г., плюс 1,95 милиона Dacia Logan и Logan MCV.

„Горди сме, че достигнахме 10 милиона произведени автомобила. Този резултат възнаграждава прагматичната визия на автомобила, фокусирана върху това, което наистина е важно за нашите клиенти. Въз основа на опита си, Dacia ще продължи да се развива и да предлага атрактивни автомобили, които са адаптирани към начина на живот на нашите клиенти”, заяви Дени Ле Вот, главен изпълнителен директор на Dacia.

Dacia 10 Millions

Сглобяването на първия автомобил Dacia 1100 започва през август 1968 г. През следващата година емблематичният модел Dacia 1300 ражда цяло семейство от версии - седан, комби, купе и лекотоварен пикап. Моделът се произвежда в продължение на 35 години и оставя своя отпечатък в румънския автомобилен пейзаж. Придобиването на Dacia от Renault Group през 1999 г. отваря нова глава в историята на марката.

С лансирането на Logan през 2004 г. марката Dacia става международен автомобилен производител и темпът на продажби постоянно се ускорява. През 2005 г. Dacia отваря производствена линия извън Румъния - в завода в Сомака в Казабланка, Мароко. Разширяването на гамата от модели със Sandero, Duster и техните непосредствени успехи налагат разширяване на производствения капацитет. Следва откриване на нов завод в пристанищния град Танжер, Мароко през 2012 г. и откриване на производствена линия в Оран за алжирския пазар през 2016 г. През 2020 година започна производството на първия електромобил на Dacia - Spring, в завода Шиян в Китай. В момента автомобили Dacia се продават в 44 страни, главно в Европа и Средиземноморския басейн.

Снимки Dacia

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.