1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Българският биопроизводител Албена Симеонова беше избрана за член на Борда на IFOAM EU

Българският биопроизводител Албена Симеонова беше избрана за член на Борда на IFOAM EU

Снимка:

За българката са гласували 160 от общо около 200 делегати

Българският биопроизводител Албена Симеонова беше избрана с пълно мнозинство за член на Борда на IFOAM EU на проведеното в Нюрнберг, Германия отчетно-изборно събрание на европейското бюро на Международната федерация на движенията за биологично земеделие (IFOAM). За българката са гласували 160 от общо около 200 делегати на 7-мата отчетно-изборна среща на IFOAM EU.

След като е ясен съставът на новия Борд на IFOAM EU става ясно, че Албена Симеонова е единственият представител на Източна и Централна Европа, отбелязва agronet.bg.

Симеонова е категорична, че от позицията, на която вече е, ще продължи още по-активно да отстоява правата на биологичните производители. До момента за подпомагане на биологичното земеделие са били предвиждани около 50 млн. евро, което означава, че орязването на финансирането е много сериозно. При това без да се включват животновъдството и пчеларството, както и средства за модернизация и инвестиции“, заяви Симеонова.

Тя припомни, че IFOAM EU внесе в края на миналата година Стратегия за развитие на биологичното земеделие в Европа в Европейската комисия. В края на февруари ще се проведе финалната среща по обсъждане на стратегията, през април се очаква да бъде разгледан европейският екшън-план на за развитие на биоземеделието, внесен от IFOAM EU.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.