1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биохляб получи специалната награда за най-добър български иновативен продукт на изложението АГРА 2013

Биохляб получи специалната награда за най-добър български иновативен продукт на изложението АГРА 2013

Снимка:

Рецептата е разработена в Института по криобиология и хранителни технологии

Хлябът „Биомикс“ получи специалната награда за нов български продукт в Конкурса за иновации, който бе организиран в рамките на Международната селскостопанска изложба АГРА 2013. Деловият форум продължава до 9 март в Международен панаир Пловдив, съобщиха от пресцентъра на панаира.

Създателите на хляба твърдят, че е полезен за здравословния начин на живот. Рецептата е разработена в Института по криобиология и хранителни технологии, включва смес от ръжено, овесено и пшенично брашно и естествена млечно-кисела закваска, заменяща маята. Призът бе връчен от председателя на Селскостопанската академия проф. д-р Петър Славейков и бизнесмена Георги Гергов на традиционната Вечер на изложителите на АГРА 2013 в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив. „Да поздравим победителите и да благодарим на организаторите в лицето на г-н Гергов за това прекрасно изложение. На него се развива сътрудничеството между бизнеса и науката, а това е пътят към успеха“, заяви проф. Славейков.

За първи път бяха връчени награди на Международен панаир Пловдив за най-мащабно участие в АГРА. Сред българските вносители на селскостопанска техника бе отличена компанията „Тайтън машинъри“.

62 изделия си съперничеха в шестте раздела на Конкурса за иновации. Председател на комисията от експерти бе заместник-министърът на земеделието в оставка д-р Цветан Димитров. Технология за отглеждане на черешови насаждения на Института по земеделие в Кюстендил зае първото място в раздел „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството“. В областта на животновъдството най-значимо постижение се оказа модулно изграденото малко предприятие за преработка на мляко на пловдивската фирма „Блиц“.

Хибридният сорт домати „Копнеж F1“, който е с подобрени биологични показатели заради по-голямото съдържание на антиоксиданта ликопен, взе приза в раздел „Сортови семена и посадъчен материал“. Здравословните домати са селектирани в Института по зеленчукови култури „Марица“.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.