1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биоикономиката на ЕС ще разчита на продуктивна селскостопанска политика

Биоикономиката на ЕС ще разчита на продуктивна селскостопанска политика

Амбициите на Европа да насърчи биоикономиката ще зависят от ефективния земеделски сектор

Улесняването на достъпа до възобновяеми суровини ще бъде тест за това колко сериозна е Европа в подпомагането на биоикономиката, твърди Натали Мол, генерален секретар на организацията „EuropaBio", цитирана от „Еурактив". Според Мол амбициите на Европа да насърчи биоикономиката ще зависят от ефективния земеделски сектор. „Очевидно е, че не може да има биоикономика без суровини. Нуждаете се и от селскостопанска база или отпадъчни продукти, за да произведете биопродукти", каза тя. „Трябва да имаме продуктивна селскостопанска политика, за да не внасяме продукти за нашата биоикономика от останалата част на света".

Въпреки това Мол се безпокои, че предстоящата реформа в Общата селскостопанска политика (ОСП) няма да вземе предвид опасенията относно производителността. „ОСП е свързана и с производителността. Тя е нужна не само за снабдяване с хранителни продукти, но и за био-икономиката", подчерта тя.

Според генералния секретар на „EuropaBio" Европа има много силни страни, но производството все още не е достатъчно конкурентоспособно в сравнение с други държави, например като САЩ. „ЕС има една наистина добра позиция, защото ние сме много разнородни по отношение на нашите суровини. Може да направим нещо повече от биогорива от царевица може да произведем много повече различни видове биобазирани материали в сравнение със САЩ. Но има пропуски в иновационния път".

Еврокомисарят по научните изследвания и иновациите Мери Гейгън Куин ще предложи стратегия относно биоикономиката на ЕС. След това ще бъдат разгледани политиките за подобряване на производителността и логистиката в Европа. Прегледът ще включва и вносните мита, които ще помогнат на европейската биоиндустрия да се конкурира с по-евтините вносни продукти.

Стратегията трябва да подкрепи „целеви научноизследователски програми и програми за обучение и иновации с ясни цели", каза Мол. „Има нужда от изследователски проекти, които ще послужат като обединяващ фактор: демонстрационни дейности и финансиране на иновационни съоръжения за биопроизводство". Тя подчерта, че трябва да се стимулира търсенето на биопродукти на пазара. До момента ЕС има стратегия за биопродуктите, основана на „Инициативата за водещи пазари". Тази стратегия трябва да бъде изпълнена, допълни Мол.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.