1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Производителите за подпомагането на постоянно затревените площи

Производителите за подпомагането на постоянно затревените площи

Бюджетът по мярката няма да бъде достатъчен

Няма да се подпомагат постоянно затревени площи, когато те не са обвързани с отглеждането на животни по биологичен начин. Това стана ясно след работна среща по наредба 4 в земеделското министерство. Допълнителни ограничения ще бъдат наложени и при субсидиите към полски, фуражни и някои етерично-маслени култури.

Обсъждат се условията на предстоящия прием за нови ангажименти и удължаване на изтекли такива за една година по мярка 11 „Биологично земеделие“. Бюджетът по мярката няма да бъде достатъчен, прогнозира Веселина Ралчева от Българка асоциация биопродукти. На заседанието заинтересованите страни са обсъдили различни варианти за органичения при кандидатстване.

Ограничения няма да бъдат наложени при биологичното животновъдство, твърдят от сектора. Броят на биоживотновъдите у нас е много малък. Мненията за пчеларския сектор са многопосочни. От Българска асоциация Биопродукти не подкрепят пълното изолиране на полски и фуражни култури от паричното подпомагане. Налагането на ставки ще бъде достатъчно ефективно и ще откаже некоректните биопроизводители. Обсъжданият праг, след който да има намаления на субсидиите е 500 или хиляда декара, допълни Веселина Ралчева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.