1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биопродуктите по-хранителни ли са от конвенционалните култури?

Биопродуктите по-хранителни ли са от конвенционалните култури?

Единствената причина биостоките да бъдат представяни като по-хранителни е маркетинг, според американски лекар по обществено здраве

Последното изследванe, което твърди, че биопродуктите не са по-хранителни от конвенционалните култури, отново стана голяма новина.* Нека за момент се абстрахираме от медийния шум и погледнем заключението от изследването на авторите:

"Липсват убедителни доказателства, че биохраните са значително по-хранителни от конвенционалните. Консумацията на биохрани може да намали излагането на остатъци от пестициди и бактерии, устойчиви на антибиотици."

А не е ли именно избягването на пестициди и антибиотици целта на биологичното производство? Тук става дума за методи на производство, които не използват определени химически пестициди, хербициди, облъчване, ГМО, антибиотици и хормони при животните.

Този анализ потвърждава, че биохраните имат много по-ниски нива от точно тези съставки. Бих казала, че биопроизводството прави точно това, което се очаква да прави. Но какво да кажем за хранителните вещества? Не мога да се сетя и за една причина биостоките да имат по-малко хранителни вещества в сравнение с конвенционалните култури. Има обаче много причини те да имат малко повече, ако почвите са достатъчно богати.

Растенията образуват свои собствени витамини. Затова и няма как нивата на витамини да се различават значително в биопродукти и конвенционалните. Това е възможно по-скоро за минералното съдържание.

Но дори и биохраните да имат по-високи нива на хранителни вещества, какво от това? Ще бъдат ли хората, които ги консумират, по-здрави заради това? Точно както с хранителните добавки, допълнителните хранителни стойности не правят здравите хора по-здрави. Единствената причина биопродуктите да бъдат представяни като по-хранителни е маркетинг. Оказва се, че нивото на хранителни вещества продава по-добре от по-ниското съдържание на пестициди и антибиотици. А също така става за по-добри заглавия, което е очевидно.

Но не са ли все пак тези ниски нива на пестициди и антибиотици – в производството и в тялото ни – достатъчно добра причина да купуваме био?

Аз мисля, че да! А вие?

*Коментар от блога Food Politics на Мериън Несле – професор в Катедрата по хранителни изследвания и обществено здраве (която тя председателства в периода 1988 - 2003 г.) и професор по социология в университета в Ню Йорк. Има докторска степен по молекулярната биология и е дипломиран лекар по общественото здраве. Автор е и на редица книги на тема хранене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.