1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биопроизводителите - затруднени в усвояването на евросредствата

Биопроизводителите - затруднени в усвояването на евросредствата

Поради административни причини до момента са усвоени малко над 1% от предвидените за периода 2007-2013 г. средства за България

Производителите на биологична продукция в България, представени в Българска асоциация "Биопродукти", се оплакаха от трудности, които срещат при усвояването на европейските субсидии, предвидени за агроекология и в частност за биологично земеделие. Това става ясно от открито писмо, изпратено днес от асоциацията до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

В писмото се казва, че "въпреки прокламираната нова политика за насърчаване на биологичното земеделие и многократните обещания за разрешаване на проблемите в тази област, ние (производителите на биопродукти) не само че не виждаме държавна подкрепа (не е заделен и един лев от държавния бюджет за този сектор), а срещаме постоянни трудности и прегради при получаването на полагащите ни се европейски средства".

Производителите подчертават, че поради административни и други причини до момента са усвоени малко над 1% от предвидените за периода 2007-2013 г. средства за България за биопроизводство в размер на общо 455 млн. евро.

Освен това половината от биопроизводителите все още не са получили полагащите им се евросредства за 2009 г., а тези, на които е отказано субсидиране, не знаят какви са причините за отказа, защото едва сега получават уведомителните писма за заявките си за 2008 г., посочват от асоциацията.

Дори и по общите субсидии на декар, важащи за всички земеделски производители, има задържане на плащания, за да може от тях да се приспаднат евентуални бъдещи санкции по мярката "Агроекология", смятат от сектора.

Поради посочените причини от Българска асоциация "Биопродукти" заявяват, че днес няма да предлагат своя продукция на организирания от земеделското министерство събор на българското земеделие, защото се смятат "дискриминирани и огорчени от отношението към най-отговорните за високото качество на околната среда и здравето на хората земеделски производители".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.